Víte, co to znamená "Invita invidia"?

24. duben 2012

A jak to souvisí s životem vévody Albrechta z Valdštejna?

Odpovědi se vám dostane od redaktorky Vlaďky Wildové a Jindřicha Francka, který o vévodovi prostudoval všechny dostupné prameny a napsal knihu.

Valdštejnské slavnosti připravují v Jičíně jako bienále, letos na ně můžete přijít nebo přijet od 18. do 20. května 2012.

Vévoda Albrecht z Valdštejna na Valdštejnských slavnostech v Chebu

Zároveň podniknete i malý výlet do 17. století, uvidíte "Jeho Jasnost" na vlastní oči v čele družiny a zaujmou vás kratochvíle Valdštejnské doby.

Vévoda městu Jičínu i nejbližšímu okolí stavebně prospěl natolik, že si podle místních jeho odkaz pozornost určitě zaslouží.

To ovšem potvrzují i historikové - lidé, kteří studovali veškeré dostupné prameny o této osobnosti. Patří k nim i bývalý ředitel Státního okresního archivu v Jičíně Jindřich Francek. Jeho kniha zaujala i redaktorku Vlaďku Wildovou.

Doktor Jindřich Francek vidí vévodu Albrechta z Valdštejna jako velmi inteligentního člověka, dobrého organizátora, vynikajícího vojevůdce a výborného ekonoma.

A nejen on je jeho obdivovatelem. Každé dva roky si totiž v Jičíně vévodu připomínají Valdštejnskými slavnostmi. Letos budou od 18. do 20. května 2012.

autor: VaW
Spustit audio