Veterináři našli v divočákovi na Rychnovsku nebezpečného svalovce

24. září 2010

Výskyt nebezpečného svalovce zaznamenali veterináři začátkem září u divočáka uloveného na Rychnovsku. Odborníci varují, že napadení lidského organismu svalovcem může způsobit smrt. Naposledy byl svalovec v divokém praseti v Česku zjištěn před třemi lety na Děčínsku. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Svalovci mohou způsobit onemocnění zvané trichinelóza, které postihuje zpravidla divoká prasata, medvědy, koně, osly, nutrie či psy. Legálně ulovení divočáci musejí podstoupit veterinární kontrolu, takže k lidem by se nakažené maso nemělo dostat. Myslivci by také neměli používat nepřevařené zbytky z uloveného zvířete ke zkrmení psům.
Napadení lidského organismu svalovcem přichází v úvahu zejména při konzumaci nedostatečně tepelně upraveného a nekontrolovaného masa divokých prasat. "Při větší invazi svalovec působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí," uvedl Duben.
Trichinelóza u člověka nebyla v Česku zjištěna více než 50 let. Poslední výskyt u lidí byl zaznamenán v roce 1954 ve Smrdově u Pacova, kdy onemocnělo 11 lidí, z nichž tři zemřeli.

Spustit audio