Vesnicí roku 2004 v Královéhradeckém kraji vyhlášena Vrbice u Kostelce nad Orlicí

24. září 2010

Vesnicí roku 2004 v Královéhradeckém kraji vyhlášena Vrbice u Kostelce nad Orlicí a postoupila tak do celostátního kola. V této vesničce, jejíž roční rozpočet činí 650 tisíc korun, žije 129 obyvatel. Po jednání hodnoticí komise to oznámil Pavel Bílek, neuvolněný starosta této nejmenší ze 16 přihlášených obcí v Královéhradeckém kraji, v němž je 442 obcí. Starosta ke společenskému životu v obci řekl, že tu drží při sobě ne jako v 21., ale v 19. století, a že jen za minulý rok tu odpracovali občané zdarma přes 600 brigádnických hodin a že se za slovo "brigádnických" nestydí.

Výčet prací je úctyhodný, mj. tu vyrůstá přírodní park na červeně značené turistické stezce. Loňská plynofikace přišla obec na 3 miliony 600 tisíc korun (z toho 45 % činila dotace z MŽP), v roce 2000 zrekonstruovali veřejné osvětlení nákladem 97 tisíc korun (dotace z Programu obnovy venkova činila 48 tisíc), před dvěma lety opravili místní komunikaci za 198 tisíc (dotace ze stejného zdroje 116 tisíc), loni zrekonstruovali sociální zařízení v obecním domě za 114 tisíc korun (stát se podílel 90 tisíci) a obnovili zeleň za 109 tisíc (dotace 45 tisíc). Na okraji vsi v místní části Draha bude z dříve odpudivého místa, prorostlého buřinou a plevelem, skoro hektarový přírodní park Olšinky a už teď se tu budují cestičky, lavičky, stůl, rybníček i studánka. To vše na červeně značené turistické trase do Potštejna, která časem bude sloužit i cykloturistům.
Místo slov fakta - dva čilé spolky, a to Český červený kříž (43 členů) spolu se sborem dobrovolných hasičů (54), ročně tři plesy (ten ples ČČK je při svíčkách, ženy na něj pečou a zdobí výtvarná dílka z perníčků), tradice místní speciality rajmovaček (humorných veršovaných komentářů), právě probíhající výstava v sále obecního domu (mimochodem ten sál má kapacitu 130 míst, obec má 129 obyvatel!), kde je k vidění dokumentace života v obci a nechybí ani ukázka vybavení selského stavení z konce 19. století. Vzpomenuto je na ní i 16 Vrbic v ČR (v roce 1993 se právě v této Vrbice konalo jejich setkání) a samozřejmě partnerské Vrbice u Jičína, s níž udržuje Vrbice u Kostelce nad Orlicí po deset let přátelské kontakty.
Samostatnou kapitolkou je studánka, v roce 1998 rekonstruovaná (prvním rokem ji Vrbičtí brigádnicky jak jinak - vyhloubili a vyčistili, v dalším obezdili a v třetím nad ní postavili altánek; jeho model můžeme vidět i na oné výstavce, dělal ho 84letý truhlář Jaroslav Hudousek). Každoroční otvírání studánky 8. května je obecní společenskou událostí nejen pro vlastní lidi, ale i pro příchozí; je to neuvěřitelné, ale občerstvení je tam v ten den zdarma a příspěvek se vhazuje do ptačí (!) budky.
Připočteme-li, že v roce 1995 vzpomenuli 500. výročí první zmínky o obci, že si vedou tři kroniky (obecní + fotokroniku + hasičskou) a že od roku 2001 vydávají nákladem 80 výtisků nejméně čtyřikrát ročně Vrbický občasník, který se dostává zdarma občanům, rodákům i chalupářům - s nimi má obec velmi dobré kontakty, řekli jsme dost. Na návsi i jinde čisto, o památky tu pečují (nenápadně a přitom bytelně ukotvený smírčí kříž to kvůli zlodějům, kaplička se soškou Panny Marie Mariazellské či další s tzv. Martincovým obrázkem to "takzvaný" je na místě, protože ve skutečnosti jde o sošku, kterou s kapličkou v roce 1921 věnoval sedlák jako poděkování za to, že zaplatil poslední dluh, váznoucí na statku).
Obecní zastupitelstvo udělilo i historicky první čestné občanství, a to akademickému malíři Jiřímu Kaločovi k jeho loňským šedesátinám. Starosta obce Pavel Bílek mu předal při té příležitosti pamětní list a připomněl, že jeho dílo i život jsou už 35 let spjaty s touto vesničkou, a vysloveně uvedl jeho právě dokončenou Sochu domu, která je ve Vrbici. Toto architektonické dílo, oceněné v rámci projektu Praha evropské město kultury 2000, je uváděno vedle dnes už slavného Tančícího domu na Rašínově nábřeží v Praze a rekonstrukce Obecního domu v Praze jako příklad moderní architektury, a to pro svůj architektonicko duchovní rozměr.
Připomeňme, že vítězem krajského kola Vesnice roku 2001 se v Královéhradeckém kraji stal Skuhrov nad Bělou, v roce 2003 Deštné v Orlických horách, obě obce z rychnovského okresu, a Vrbice je tak tou třetí.
Starosta Vrbice na Rychnovsku Pavel Bílek využívá alternativní zdroj vytápění Zdaleka viditelný solární systém s 20 kolektory o ploše 25 m2 a výkonu až 100 kWh, který dokáže ohřát vodu až na 80 stupňů Celsia, je napojený nejen na podlahové i hlavní vytápění, ale využívá se i pro vnitřní interiérový bazén se sklolaminátovou skořepinou o rozměru 3 krát 7 metrů a obsahu 25 m3. Navíc se přebytečné teplo akumuluje v dokonale izolované, do země částečně zapuštěné nádrže o objemu 7 m3, v níž má voda teplotu 40 stupňů Celsia. Celý systém, který je jeho vlastní konstrukcí i výrobou, využívá řadu originálních nápadů a řešení. Stavba, kde je systém slunečních kolektorů realizován, je dokonale zateplena, z toho fasáda 10 až 13centimetrovou izolací. Nepočítaje vlastní práci byly náklady 100 tisíc korun.

Logo
Spustit audio