Vesnice hradeckého kraje roku 2006 Podbřezí chce dál investovat

24. září 2010

Obec Podbřezí na Rychnovsku, která převzala titul Vesnice roku 2006 Královéhradeckého kraje, hodlá dál investovat miliony korun do zlepšení života obyvatel v obci. Nyní má připravené čtyři projekty za téměř šest milionů korun, řekl ČTK starosta obce Antonín Novotný. Za posledních 12 let obec se 480 obyvateli prostavěla asi 60 milionů korun. Zhruba polovinu z této sumy vynaložila na výstavbu tří domů s 21 byty. Díky tomu obci přibylo 40 mladých lidí, což pomohlo při zachování školy.

"Dnes jsme také oficiálně dokončili stavbu vodovodu do části Lhota za téměř deset milionů korun," řekl starosta.
Z chystaných projektů jmenoval zejména výstavbu hřiště s umělou trávou a rekonstrukci návse ve Lhotě. Obec chce také opravit obecní úřad a postavit byt v obecní hospodě. Starosta věří, že díky vítězství v soutěži vesnice snadněji dosáhne na dotace z krajského Programu obnovy venkova.
"Snažíme se, aby v obci fungovaly spolky, které podporujeme, protože to je pro život lidí důležité," poznamenal Novotný. Podle něj v obci existují hasiči, turisté, myslivci i sportovci, kteří se podílí na společenských akcích v obci.
V letošním ročníku soutěže o obec roku Podbřezí zvítězilo v konkurenci 33 vesnic. Kraj bude obec reprezentovat v celostátním kole soutěže. Krajská porota udělila také další ceny, například Modrou stuhu za společenský život získala Nový Hrádek na Náchodsku, Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získaly Obědovice na Hradecku.
Vloni se Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji stala Šárovcova Lhota na Jičínsku, která v celostátním kole obsadila třetí příčku. Soutěž Vesnice roku 2006 vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo pro místní rozvoj.

Spustit audio