Vernisáž Nábřeží sochařů 2007 v Hradci Králové

23. září 2010

Nová originální sochařská díla z hořických sochařských symposií ozdobí znovu Tylovo nábřeží a náměstí Svobody v Hradci Králové. Vernisáž 5. ročníku plenérové výstavy se zde uskuteční 29. července v 21 hodin. Letošní ročník sochařských symposií přilákal do Hořic umělce z Čech, Kanady, Litvy, ale také Turecka a Egypta. "Právě tvorba autorů, kteří čerpají ze zcela odlišného kulturně historického kontextu bude pro návštěvníky výstavy jistě příjemným osvěžením," říká jeden z organizátorů akce Roman Richtermoc.

Mezinárodní setkání sochařů jsou v Hořicích pořádána od roku 1966. Autoři vytvářejí v průběhu července sochy z hořického pískovce v nádherném prostředí opuštěného historického lomu Sv. Josefa. Od roku 2003 jsou plastiky vytvořené na Hořickém sochařském symposiu pravidelně zapůjčovány na jeden rok do Hradce Králové. Zde jsou v rámci akce Nábřeží sochařů instalovány v centrální části města - na náměstí Svobody a nábřeží Labe. Po roce jsou plastiky vráceny zpět do Hořic a definitivně instalovány v Sochařském parku II. "Tento podnik se tradičně setkává s vřelými ohlasy Hradečanů i návštěvníků města. Proto bychom rádi spolupráci prohloubili a prodloužili dobu zápůjčky soch na více let. Díla vytvořená v Hořicích by pak mohla zdobit i další části Hradce. Na rozdíl od pevně osazených skulptur bychom je mohli po čase měnit za nová a tím dodali dynamiku jak městu, tak sochám samotným," dodal náměstek primátora Ing. Martin Soukup.
V rámci nedělního zahájení výstavy zahraje přímo na Pražském mostě v centru města královéhradecká filharmonie pod vedením dirigenta Ondřeje Kukala symfonickou báseň Bedřicha Smetany Vltava a výběr ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka. Návštěvníci budou také moci ochutnat tradiční hořické trubičky a občerstvit se zhruba sto litry plzeňského piva. Po setmění pak vernisáž vyvrcholí závěrečným ohňostrojem.
V souvislosti se slavnostním ceremoniálem bude 29. července od 20 do 23 hodin pro dopravu uzavřeno Tylovo nábřeží, Pražský most i náměstí Svobody.

Spustit audio