Vepřová krkovice podle paní nadlesní
Sušené houby a tymián - to je skvělá kombinace. Obojí báječně rozvoní plátky krkovice a určitě si pochutnáte.
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti po cca 150 g
- trochu hladké mouky
- 1 PL sádla
- 1 PL oleje
- 2 cibule
- hrst sušených hub, předem namočených
- 4 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného
- 4 jalovčinky
- mletý pepř, špetka kmínu, sůl, vývar
Plátka masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou mouku. V kastrolu rozpálíme sádlo a olej a po obou stranách maso opečeme. Pak přidáme na plátky nakrájené cibule, namočené scezené houby, jalovčinky, kmín, tymián, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a pod poklicí dusíme do měkka Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme jalovčinky, zjemníme kouskem másla a maso rozdělíme na talíře. Přelijeme šťávou s houbami i cibulí, která se prakticky rozdusila a šťávu zahustila.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různým úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb. Pokrm doplníme čerstvou zeleninou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka