Velká radioporadna: Při úklidu po povodních pozor na infekce, pojišťovnám všechno pečlivě foťte

18. září 2024

Českou republiku zasáhly ničivé povodně a na mnoha místech po nich zůstaly obrovské škody. Jak postupovat při úklidu? Na co nezapomenout, pokud máte pojištění a postihly vás záplavy? Kdo a za jakých okolností má nárok na mimořádnou pomoc od státu v souvislosti s povodněmi? A jak tuhle naprosto mimořádnou situaci zvládnout po psychické stránce?

  • Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví, zástupce hlavní hygieničky

  • Lenka Slabejová, gestor oblasti neživotního pojištění z České asociace pojišťoven

  • Petr Bek, vedoucí oddělení pomoci v hmotné nouzi a dávek pro osoby se zdravotním postižením z Ministerstva práce a sociálních věcí

  • Daniela Babincová, psycholožka z Diecézní charity Plzeň, která se věnuje krizové intervenci

Na dotazy posluchačů odpovídali hosté mimořádné Velké radioporadny. V souvislosti s ničivými povodněmi, které v minulých dnech zasáhly Českou republiku, a hlavně úklidem vzniklých škod, radí experti hlavně dbát na svoje bezpečí. Zároveň upozorňují i na to, že existují callcentra i informace na webových stránkách jak obcí, tak i pojišťoven a úřadů, na kterých se mohou poškození dozvědět, jak postupovat v dalších hodinách.

Zdraví především

„Uvědomte si, že  existuje riziko infekčních onemocnění při manipulaci s popovodňovou vodou a předměty, které byly povodní zasaženy,“ varuje Matyáš Fošum z ministerstva zdravotnictví. Dodává, že při úklidu by se měli lidé hlavně správně obléknout, ideálně používat tlustostěnné rukavice, holínky a ochranné prostředky na nohy. Po ukončení prací by se pak měli osprchovat. Pokud pro ně voda zatím není dostupná, tak alespoň důkladně vydezinfikovat.

Existují také obavy ohledně konzumace vody z vodovodů. I zde Fošum radí být opatrný. „Pokud máme individuální zdroj pitné vody, například na zahradě studnu, a víte, že oblastí prošla povodeň, tak v žádném případě nekonzumujte vodu k pití, ale současně ani na vaření, ani na denní hygienu,“ říká. Nelze podle něj ani věřit fámám, že pokud se taková voda převaří, tak je pitná. Více informací o aktuálním stavu v jejich obci se pak lidé mohou dozvědět od své krajské hygienické stanice.

Povodně v Krnově

Foťte pro pojišťovny

Pojišťovny jsou připraveny na přijímání zvýšeného množství pojistných událostí, jak ujišťuje jejich zástupkyně Lenka Slabejová. Nejprve by ale lidé podle ní měli zajistit, že je pohyb na jejich pozemku bezpečný, případně i požádat o pomoc integrovaný záchranný systém. A hlavně vše průběžně dokumentovat.

„V případě, že na místě, kde aktuálně jste, ještě nejde proud a není tam mobilní signál, tak můžete začít s úklidem. Všechno prosím fotografujte a velké cenné věci odložte na jedno místo, aby si je likvidátor později mohl prohlédnout,“ doplňuje.

Pokud budou mít poškození problém kontaktovat pojišťovnu v následujících hodinách, nemusí být zoufalí. „S ohledem na to, že toto je katastrofa, která se vymyká běžným škodním událostem, tak to pojišťovna samozřejmě pochopí, že ji nebudete kontaktovat hned třeba v další hodině,“ uklidňuje Slabejová.

Zatímco poslední povodně z roku 2002 nebyly tolik ničivé, na ty z roku 1997 by nejraději všichni zapomněli

Mimořádná dávka

Lidé v poškozených oblastech mají také příležitosti požádat si o Dávku mimořádné pomoci, která je nasměrována pro oběti podobných katastrof. „Je to dávka systému pomoci hmotné nouze, tudíž se tam také zkoumají příjmové a majetkové situace lidí. Nicméně v této situaci postačuje i pouhé prohlášení, že doopravdy potřebují tuto první záchytnou pomoc,“ vysvětluje Petr Bek z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dávka podle Beka nenahrazuje pojištění, je určena hlavně na základní potřeby. „Výše se určuje podle toho, jak je osoba a její domácnost postižena povodní, co všechno potřebuje nakoupit, protože tato pomoc je zatím nejrychlejší. Existují mobilní týmy, které navštěvují postižené oblasti a vyplňují žádosti přímo na místě s žadateli a postiženými osobami a mohou vyplatit už dávku i v hotovosti,“ popisuje možnosti poškozených.

Takto vypadaly přípravy na povodně v Nákle a okolí

Každý reaguje jinak

Po přírodních katastrofách je potřeba myslet také na psychické bezpečí. Psycholožka Daniela Babincová uvádí, že každý v těchto náročných situacích reaguje jinak. „Po stránce psychické je důležité, abychom v těch chvílích měli pocit, že v situaci nejsme sami. Abychom měli možnost se na někoho obrátit, jak ze strany přirozené podpory, tak ze strany odborníků,“ říká.

Babincová dodává, že jsme na psychologickou pomoc po povodních v České republice poměrně dobře připraveni. „Mám pocit, že i informovanost o možnostech pomoci po psychické stránce se šíří. Někdy záleží i na individuální potřebě, aby si sám člověk uměl říct, že si potřebuje promluvit s nějakým odborníkem po stránce psychické, anebo mu stačí využít opornou síť v přirozeném okolí, jako jsou sousedi, kamarádi nebo rodina,“ uzavírá psycholožka.

Dobrovolní hasiči v Hrochově Týnci pomáhají místním

Poslechněte si povodňový speciál regionálních stanic Českého rozhlasu. Velkou radioporadnou provázel Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , bko
Spustit audio

Související