Ve Vlčkovicích na Hradecku mají bustu malíře Kubišty

24. září 2010

Představitelé obce Praskačka odhalili v obci Vlčkovice na Hradecku pamětní bustu na místě domu, kde se v roce 1884 narodil a své mládí prožil významný český malíř, grafik a výtvarný kritik Bohumil Kubišta. Zhotovení pomníku podle návrhu sochaře Vojtěcha Adamce stálo obec přibližně 130.000 korun, na jeho budování přispěl Krajský úřad Královéhradeckého kraje, řekla ČTK starostka Praskačky, pod kterou Vlčkovice spadají, Miroslava Součková.

"My jsme se bustu rozhodli pořídit, protože si myslíme, že do Vlčkovic patří. Dalším důvodem je, že funguje mikroregion obcí Urbanická brázda a máme vyznačenou cyklotrasu, která územím prochází, a tato busta by měla být jednou z motivací, aby k nám lidé z Hradce Králové přijeli," řekla Součková. Praskačka již před lety odhalila pamětní desku na budově základní školy, kam Kubišta chodil.
Kubišta, který patřil k nejvýznamnějším osobnostem umělecké generace nastupující v prvním desetiletí 20. století, byl například členem skupiny Osma, ve své umělecké tvorbě prošel od pozdního impresionismu až k modifikaci kubismu, nazývané kuboexpresionismus. Jeho díla jsou nyní velmi ceněná, například v roce 2000 se v aukci prodal Kubištův obraz Kraj lesa za 4,8 milionu korun, ve stejném roce zájemce za obraz Zátiší zaplatil 4,6 milionu korun.
Malíř Bohumil Kubišta se ve Vlčkovicích narodil 21. srpna 1884. Po studiích na reálce v Hradci Králové odešel studovat do Prahy, cestoval do Florencie a Paříže. Z existenčních důvodů vstoupil do armády, působil u dělostřelectva v chorvatské Pulji. Kubišta zemřel 27. listopadu 1918 v Praze, když ve věku 34 let podlehl následkům španělské chřipky a zápalu plic. Kubišta je pochován na hřbitově v Hradci Králové - Kuklenách.

Spustit audio