Ve Studnici opravili a zmodernizovali základní školu

22. září 2010

Novou učebnu výpočetní techniky či nově vybavené třídy a hřiště bude moci využívat sedm desítek žáků Základní školy a mateřské školy Studnice na Náchodsku. Samotná budova školy pak prošla kompletní rekonstrukcí. Náklady na vybavení a stavbu dosáhly téměř pěti milionů korun. Většinu peněz škola získala jako dotaci z Finančních mechanismů EHP/Norska. "Královéhradecký kraj loni žádost obce Studnice o dotaci podpořil. Z Finančních mechanismů EHP/Norska tak na modernizaci školy získala zhruba tři a půl milionu korun. Jde o finanční prostředky z programu Posilování sociálních, vzdělávacích a zdravotnických služeb v Královéhradeckém kraji. O další náklady na stavbu se podělil kraj a obec Studnice," řekl krajský radní Jiří Vambera.

Rekonstrukce školy začala letos v červnu. Dělníci zde vybudovali vstupní přístřešek, novou učebnu v půdních prostorách, vyměnili okna, zmodernizovali vytápění a elektroinstalaci, zateplili budovu a udělali novou fasádu. Žáci školy získali i nové vybavení na hřiště a do tříd, například židle a lavice.
"Nově vybudovaná učebna bude sloužit k výuce výpočetní techniky nejen pro děti ze základní školy, ale i pro zájemce z řad občanů," uvedl ředitel školy Jaroslav Baše. Díky rekonstrukci se sníží náklady na vytápění školy. Zlepší se také prostředí pro výuku pro žáky i učitele. Škola ve Studnici má nyní 69 žáků a její kapacita je zcela naplněná. Slavnostní otevření rekonstruované budovy se uskutečnilo v neděli 28. září v 10:00.
Rekonstrukce školy ve Studnici patří mezi devět projektů, jimž loni schválili krajští zastupitelé podporu ve výši 37 milionů korun v rámci rozdělování dotací z prostředků Finančních mechanismů EHP/Norska. Letos Královéhradecký kraj schválil v rámci druhé výzvy dvanáct dalších projektů, které dostanou 34 milionů korun.
Finanční prostředky ze zmíněného programu mají svůj původ v zemích stojících mimo Evropskou unii - Norsku, Islandu a Lichtenštejnsku. Tyto státy prostřednictvím finančních mechanismů poskytují finanční pomoc novým členským státům Evropské unie a dále Španělsku, Portugalsku a Řecku. Hlavním cílem finančních mechanismů je snížení sociálních a ekonomických nerovností v Evropském hospodářském prostoru (EHP).

Spustit audio