VDO, součást Siemensu, převezme továrnu firmy Infineon v Trutnově

24. září 2010

Výrobce automobilových součástek VDO, který patří do německé skupiny Siemens, převezme od července příštího roku továrnu německé společnosti Infineon v Trutnově. Ta zaměstnává zhruba 500 lidí. Oznámila to podle agentury Reuters firma Infineon s tím, že opouští své zbývající aktivity v oblasti optických vláken. Divize Infineon Technologies Trutnov je výrobcem optických kabelů a konektorů, optoelektronických převodníků a optických součástek. Výrobky se používají k přenosu dat v digitálních optických sítích, internetu, telefonních ústřednách a počítačových sítích. Veškerou produkci firma exportuje, především do USA, Japonska a Evropské unie.

"Infineon patří mezi významné zaměstnavatele na Trutnovsku. Plány nového vlastníka ohledně zaměstnanosti neznáme," řekl ČTK ředitel trutnovského úřadu práce Zdeněk Šmíd. Vyjádření vedení trutnovského Infineonu se zatím ČTK získat nepodařilo. Továrna by údajně měla přejít na výrobu součástek pro automobilový průmysl.
Dosavadní vývoj zaměstnanosti v Infineonu byl podle informací ČTK jako na houpačce. Do roku 2001 firma stále rostla, až měla ve stavu téměř 1200 lidí. Pak však kvůli krizi na světovém polovodičovém trhu postupně propustila asi 700 lidí. V 2003 opět získala zakázky a začala nabírat zaměstnance, na konci loňského roku jich měla přes 800.
Letos však podnik opět začal snižovat stavy na nynějších 500 osob. "Zejména odcházeli lidé s pracovním poměrem na dobu určitou. V naší evidenci máme z Infineonu kolem 100 lidí," řekl Šmíd. Na letošní druhé pololetí Infineon podle něj plánoval hromadné propuštění 75 lidí, nakonec ale od něj upustil. Nyní je na Trutnovsku bez práce asi 5590 lidí a míra nezaměstnanosti 8,3 procenta.
Infineon je největším výrobcem čipů v Evropě a zaměstnává zhruba 36.000 lidí. Společnost vznikla v dubnu 1999 oddělením od mateřského podniku Siemens. V uplynulém finančním roce hospodařil Infineon s provozním ziskem 256 milionů eur při tržbách 7,19 miliardy.
Skupinu Siemens v ČR tvoří 24 firem, které působí v dopravě, energetice, telekomunikacích a informačních technologiích, automatizaci a řízení, osvětlení a zdravotnictví. Ve fiskálním roce končícím 30. září skupina vykázala tržby 49,5 miliardy korun. Zaměstnávala přes 14.000 lidí.

Logo
Spustit audio