Vanilkové rohlíčky jsou naprostá vánoční klasika. Máme pro vás recept starý desítky let
Vánoce se kvapem blíží a je nejvyšší čas začít péct další cukroví. Dnes pro vás mám recept na vanilkové rohlíčky, který jsem zdědila po své babičce.
Přiznám se, že už jsem zkoušela i jiné recepty, ale vždycky se právě k tomu jejímu s pokorou vrátím. Doufám, že máte po ruce tužku a recept si zapíšete.
Budete potřebovat 300 g prosáté hladké mouky a 50 g prosátého moučkového cukru, 200 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 žloutky a 1 vanilkový cukr.
Ze surovin vypracujete hladké těsto, které necháte přes noc v lednici. Plech vymažte máslem a tvarujte rohlíčky. Pečte 6-8 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C a ještě horké obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Uvidíte, že si je zamilujete.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.