Vamberk rozhodne o využití bývalého armádního areálu na podzim

24. září 2010

O dalším využití někdejšího armádního areálu nedaleko centra Vamberka na Rychnovsku rozhodnou tamní zastupitelé na podzim. Radnice již nechala zpracovat studii využitelnosti, která navrhuje několik možných řešení budoucnosti celého komplexu, řekl ČTK starosta Jiří Mazúch. "Sice jsme stále nepodepsali smlouvu o převodu majetku, ale nechali jsme zpracovat studii na využití objektů, nyní mě Vojenská ubytovací správa v Pardubicích informovala, že bychom text dohody měli obdržet v těchto dnech," popsal současný stav Mazúch.

Dokončená studie navrhuje tři varianty na další využití areálu, od úplného zbourání všech budov a výstavbu nových objektů až po opravu všech stávajících staveb. "Náklady se pohybují od sto do 300 milionů korun, za které by již bylo možné vybudovat nové objekty," řekl starosta.
Radnice původně zvažovala do areálu někdejších armádních skladů umístit provoz technických služeb a integrovaného záchranného systému. "Původně jsme měli majetek od státu převzít v takzvaném veřejnému zájmu, což padlo, nyní bude možné nabídnout prostory k využití i podnikatelům," řekl Mazúch.
Otevřenou otázkou zatím také zůstává, jaké bude financování oprav někdejšího armádního komplexu. "Nechceme se bezhlavě hrnout do stavby a věřit, že získáme peníze ze státních či evropských dotací. Chceme se pečlivě připravit," uvedl starosta.
Objekt bývalé textilní továrny využívala armáda od roku 1948, na čtyřech hektarech stojí zhruba 15 budov, které sloužily do poloviny 90. let jako sklady a dílny pro tanky. Celková hodnota areálu se pohybuje kolem 45 milionů korun.
Vláda rozhodla o převodu nevyužívaných armádních objektů loni v prosinci. V Královéhradeckém kraji získaly armádní budovy kromě Vamberku také Hradec Králové a Jaroměř na Náchodsku. Ministerstvo obrany celkem převedlo objekty v 31 městech.

Logo
Spustit audio