Václav Havel převzal na Hrádečku mírovou cenu Mostar 2004

24. září 2010

Bývalý prezident Václav Havel převzal mírovou cenu Mostar 2004. Ocenění mu předali bývalý starosta Mostaru Safet Oručevič a autor ceny Rifat Kurtagič na Hrádečku u Trutnova, kde exprezident pobývá na své chalupě. Havel je vůbec prvním nositelem této ceny. Každým rokem ji napříště hodlá udělovat Středisko pro mír a spolupráci mezi etniky, které sídlí v hercegovské metropoli Mostaru. Cena má připomínat, že 23. července bude slavnostně obnoven mostarský historický most, který byl zničen v roce 1993 za občanské války mezi Muslimy a Chorvaty.

Oslav obnovy Starého mostu se má zúčastnit řada světových politiků. "(Havel) do Mostaru bohužel nepojede. Má naplánovanou dovolenou. Léto tráví v klidu před náročným podzimním programem," řekl ČTK exprezidentův tajemník Jakub Hladík.
Havel si cenu vysloužil návštěvou, kterou v Mostaru uskutečnil v roce 1995. Tehdy bylo město rozděleno podle etnické hranice. Havel přešel po provizorní stavbě přes řeku Neretvu, což bylo vysvětlováno jako mírové poselství obyvatelům města a světu.
"Mám v živé paměti svou návštěvu Mostaru bezprostředně po daytonských dohodách v prosinci 1995. I díky této konkrétní zkušenosti považuji založení Centra pro mír a multietnickou spolupráci právě na tomto místě za mimořádně významné pro formování občanské společnosti tam, kde ještě nedávno vítězila etnická nenávist. Pevně věřím, že obnova Starého mostu bude symbolickým znamením obnovy mostů mezi jednotlivými kulturami a národy, jak v Bosně a Hercegovině, tak na celém světě," napsal Havel v děkovném dopise.
Havel hodlá podle Hladíka strávit většinu léta v České republice. Od počátku roku prodělal exprezident několikrát zánět průdušek. Lékaři mu proto doporučují klid a odpočinek.
Kvůli zdravotním potížím musel počátkem ledna přerušit návštěvu Indie a zrušil plánovanou cestu do Thajska a na Tchaj- wan. Již dvakrát odložil několikaměsíční pobyt v USA.
Podle odborníků trpí Havel chronickou bronchitidou. Při cestování mu nesvědčí především prudké střídání teplot, klimatizace či suchý vzduch v letadle. Exprezidentovu zdraví vždy prospíval pobyt v Portugalsku a ještě více na Lanzarote.
Svoji letní rezidenci v portugalském přímořském letovisku v Olhos d'Agua však navštívil Havel naposledy loni na jaře a o dalším pobytu v Portugalsku zatím nemluví. Možná i proto, že doprava do letoviska je komplikovaná - během letu je nutné přestupovat, jízda autem až do Portugalska je pro Havla příliš náročná.
Na podzim ale plánuje účast na řadě akcí. Například v polovině září čeká bývalého prezidenta velká konference o Kubě, kterou pořádá společnost Člověk v tísni. Na podzim bude Havlovi 68 let. V den jeho narozenin, které připadají na 5. října, uděluje tradičně nadace exprezidentského páru Vize 97 v pražském Obecním domě cenu. V polovině listopadu se v Praze uskuteční konference Forum 2000, jejímž duchovním otcem Havel je.

Logo
Spustit audio