Václav Havel čestným občanem Prahy

24. duben 2003

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili udělení čestného občanství města bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Pro udělení této pocty jako zvláštní projev úcty a ocenění celoživotních zásluh spjatých s hlavním městem a Českou republikou hlasovalo dnes 41 z 51 přítomných zastupitelů.

Primátor Pavel Bém (ODS) na dnešním zasedání řekl, že ukončení funkčního období Václava Havla jako prezidenta republiky je vhodnou příležitostí připomenout jedinečnost osobnosti, která v novodobých dějinách sehrála jednu z klíčových rolí. Pro udělení čestného občanství Havlovi zřejmě nehlasovali pražští zastupitelé za opoziční KSČM. Již dříve totiž prohlásili, že návrh nepodpoří. Komunisté soudí, že Havel pro hlavní město mnoho neudělal a příliš mu neprospěl. Vyčítali mu také to, že podpořil Spojené státy v jejich postupu proti Iráku.

S návrhem udělit Havlovi čestné občanství přišli loni v prosinci zastupitelé za opoziční Evropské demokraty (ED). Žádost zdůvodnili celoživotním úsilím Václava Havla o svobodný rozvoj České republiky a Prahy. Stejný návrh předložil přímo na zasedání zastupitelů těsně před komunálními volbami Michael Hvížďala (US-DEU). Nezískal však dostatečnou podporu, návrh nebyl na program zařazen. Proti tehdy vystoupil i předseda ED Jan Kasl, který to označil za populismus. Chtěl, aby se o Havlově čestném občanství jednalo až po volbách. Návrh před časem podpořila městská komise pro pocty a čestná občanství. Pro udělení hlasovali 1. dubna i všichni přítomní členové městské rady.

Spustit audio