V Žirči vznikla další lůžka pro pacienty s roztroušenou sklerózou

25. září 2010

Dalších čtrnáct lůžek nabízí od dnešního dne pacientům s roztroušenou sklerózou Domov svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku. Jediné zařízení v České republice, které se specializuje výhradně na klienty s roztroušenou sklerózou, nyní může poskytnou péči celkem 42 pacientům. ČTK to řekl vedoucí domova Lukáš Holub. "Dnes otevřené třetí oddělení domova by mělo sloužit pro krátkodobé pobyty klientů na jeden až čtyři týdny. Plánujeme, že to budou případy, kdy se o nemocné stará rodina, která bude na tuto dobu potřebovat odjet či například vymalovat byt," uvedl Holub.

Na dvou již dříve otevřených odděleních pacienti zůstávají delší čas, všechna lůžka jsou pravidelně obsazena. "Například na 14 lůžek z oddělení, kde nabízíme dvouměsíční pobyty, máme 120 zájemců z celé České republiky. Ti musí čekat přibližně rok, než je můžeme přijmout," přiblížil Holub.
Stavební práce potřebné pro vybudování dalších 14 lůžek stály 15 milionů korun, dalších deset milionů korun získal domov od ministerstva zdravotnictví na vybavení pokojů a na pořízení rehabilitačního zařízení. "Další lůžka již vzhledem ke kapacitě objektu, ve kterém sídlíme, neplánujeme, nyní se chceme zaměřit na dovybavení domova a také na opravu pláště budovy," řekl Holub.
Domov svatého Josefa funguje v Žirči od roku 2001, kdy jej zřídila Diecézní charita Hradec Králové jako středisko Hospice Anežky České z Červeného Kostelce na Náchodsku. Středisko pro nemocné roztroušenou mozkomíšní sklerózou poskytuje klientům kromě stravy a ubytování také speciální zdravotní péči, například rehabilitaci a ergoterapii. Cílem těchto aktivit má být pomoc při návratu pacienta do rodinného prostředí.
Roztroušená skleróza patří k vážným neurologickým onemocněním, které zatím neumí lékaři zcela vyléčit. Lidé, kterým při onemocnění hrozí až paralýza či ztráta paměti, zůstávají často odkázáni na pomoc druhých, jejich zdravotní stav se postupně zhoršuje. Podle některých odhadů trpí v Česku touto nemocí zhruba 10.000 obyvatel, zhruba čtvrtina z nich vyžaduje ošetřovatelskou péči.

Logo
Spustit audio