V zimě můžete jako výživnou pleťovou masku použít to, co používáte běžně v kuchyni
Zima kráse nesvědčí, to je známá věc. Dnes máme nepřeberné množství krémů a masek a stačí si jen vybrat. V dřívějších dobách ale ženy tyto možnosti neměly a využívaly produkty čistě přírodní, které našly doma.
Nejčastěji to byla vajíčka, tvaroh, mléko, med či kvasnice a nebály se použít ani zeleninu a ovoce. Dokonce to, co my dnes považujeme za odpad, dokázaly ony skvěle využít. Takovou parádní zimní pleťovou masku si vyrobily třeba ze slupek od vařených brambor, lžíce tvarohu a lžičky medu.
Další oblíbená byla ze žloutku, oleje a kvasnic. Pokud chtěly ochránit rty před zimním popraskáním, mazaly je medem nebo včelím voskem. A když potřebovaly před mrazem ochránit celé tělo i obličej, používaly nesolené škvařené vepřové sádlo. A samozřejmě vyráběly domácí mastičky, ale o těch zase někdy jindy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.