V Úpici si lidé přejí městskou policii, 8 z 10 se jich ve městě necítí bezpečně

24. únor 2014

Lidé v Úpici na Trutnovsku se v ulicích necítí bezpečně, proto chtějí kamery i městskou policii. Ukázaly to výsledky průzkumu, který nechalo město provést. Radnice teď řeší, kde sehnat peníze.

„Čím více tady bude nebezpečno, tím méně lidí tady bude chtít žít, a tak to půjde stále dál, až tady nebude třeba vůbec nikdo,“ říká Lukáš, který v Úpici žije od narození.

Z jeho domu zloději nedávno ukradli měděné okapy, a tak ho výsledky ankety pořádané městem nepřekvapily.

Podle ní se 82 procent místních necítí bezpečně. Stejné procento by přivítalo zřízení městské policie a devět z deseti lidí si v problémových lokalitách přeje kamerový systém. Ten přitom město plánuje už několik měsíců.

„Problém je v tom, že jsme nedosáhli na dotaci ministerstva vnitra,“ vysvětluje starosta Úpice Jaroslav Hůlka z ČSSD.

Dotace by přitom při investici 1,7 milionu korun byla 90 procent. Městu se ale nepodařilo splnit hlavní podmínku.

„Že seženeme orgán, který nám bude kamerový systém dozorovat, buď Městská policie Trutnov, anebo státní policie,“ dodává Hůlka.

Nedostatek peněz je problém i při zřízení vlastní městské policie. To by podle odhadů vyšlo dokonce na 4 až 5 milionů korun ročně. Rozpočet šestitisícového města je přitom 85 milionů.

„Je tak našponovaný, že už z něj nelze tuto částku vyčlenit,“ myslí si zastupitel Jaroslav Jörka kandidující za ODS.

I podle dalšího ze zastupitelů Karla Šklíby se taková částka najde v rozpočtu velmi těžko. Navíc pochybuje o smyslu investice. „Nevím, jestli se taková cifra Úpici vyplatí,“ podotýká.

Podle něj by navíc problémy se stále větší kriminalitou měla řešit hlavně státní policie. „Toto všechno dublujeme. Hledáme řešení, které by nám měl nabídnout někdo úplně jiný, a to stát,“ upozorňuje.

Právě proto jako nejlepší a nejlevnější řešení dlouhodobě prosazuje asistenty prevence kriminality. Takovou možnost ale zastupitelstvo Úpice na podzim minulého roku odmítlo.


Zvětšit mapu
autoři: PLE , sib
Spustit audio