V Teplicích na Metují začne festival horolezeckých filmů

24. září 2010

Dvaatřicet snímků o dobývání hor, zdolávání skal a horolezcích se představí návštěvníkům 23. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který ve čtvrtek začne v Teplicích nad Metují na Náchodsku. Kromě promítání soutěžních snímků jsou až do neděle připraveny besedy, koncerty či sportovní akce, řekla ČTK ředitelka festivalu Marie Jirmannová. První akcí festivalu bude ve čtvrtek v 17:00 zahájení výstavy fotografií Adama Prázy ve výstavní síni radnice, od 18:00 bude následovat slavnostní zahájení a promítání oceněných snímků z loňského ročníku festivalu.

Na pátek a sobotu jsou připravené projekce soutěžních filmů, v pátek se uskuteční beseda s horolezci, kteří před pět desítkami let jako první zdolali skalní útvar Hláska. Současně organizátoři promítnou dokument Jana Špáty Okamžik radosti, ve kterém je Hláska zachycena.
Během festivalu budou mít návštěvníci také možnost diskutovat s horolezci Igorem Kollerem či Radkem Jarošem.
Kromě sledování snímků si mohou účastníci otestovat také svou zdatnost, v sobotu se v místním parku uskuteční druhý ročník závodů v boulderingu, v neděli ráno odstartuje třináctý ročník běhu Teplickými skalami. Vyhlášení výsledků letošního ročníku připravují organizátoři na nedělní odpoledne.
Teplickou přehlídku založil v roce 1981 horolezec a fotograf Miroslav Šmíd, který v roce 1993 tragicky zahynul při výstupu na Lost Arrow v Yosemitském národním parku v Kalifornii.

Spustit audio