V šumavské Kvildě můžete při procházce naučnou stezkou pozorovat jeleny, a dokonce i rysy

17. leden 2022

Horská obec Kvilda na Prachaticku na jihu Čech je známé lyžařské středisko, oblíbené zejména mezi běžkaři. Zima na Kvildě přitom bývá ukázková a mrazivá. Kromě toho tam ale najdete také návštěvnické centrum Národního parku Šumava, od kterého vede naučná stezka k rysímu a jelenímu výběhu. Stezka je i v zimě udržovaná a schůdná a centrum příjemně vytopené.

Naučná stezka nese sice jméno Jelení, ale její první zastávkou je hektarový oplocený výběh, který obývá párek rysů. „Rysi jsou hodně vidět i přes den. Spousta návštěvníků se obává, že je neuvidí, ale oni mají rádi i pochmurné počasí, takže dopolední i odpolední pozorování nebývá problém,“ říká Adéla Kršňáková z Národního parku Šumava. Právě pro zvídavé turisty je u výběhu vybudovaná zastřešená pozorovatelna.

Několik set metrů od rysího výběhu se pak nachází devíti hektarový výběh pro jeleny. „V něm máme jedenáct kusů vysoké zvěře,“ popisuje Adéla Kršňáková. „S průvodcem se dá projít přímo výběhem, což ale bohužel v téhle pandemické době možné není. Ale návštěvníci přesto o zvěř nepřijdou, lze ji pozorovat ze dvou vyhlídek, vybudovaných hned za oplocením,“ vysvětluje.

Jelení naučná stezka, která návštěvníkům přibližuje šumavskou faunu, začíná u budovy návštěvnického centra Národního parku Šumava. Měří něco málo přes dva a půl kilometru a je lemována řadou informačních panelů s kvízy pro děti. Hned u centra je placené parkoviště pro osobní automobily a autobusy. Stezka je přístupná celoročně a zdarma, stejně jako všechny pozorovatelny zvěře.

V návštěvnickém centru si můžete prohlédnout i kostru jelena
autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.