V Sokolově vznikla střední živnostenská škola

3. září 2007

Všechny střední školy zřizované Karlovarským krajem jsou po roce a půl zkušebního provozu napojeny naplno na on-line školní portál. Slouží k přenosu on-line informací mezi krajem, školami, rodiči a studenty. Naplno se rozběhl na téměř třech desítkách škol, mezi kterými je i nová Střední škola živnostenská v Sokolově.

Podle krajského radního pro oblast školství Kamila Řezníčka portál umožní kraji získávat informace ze svých škol. Ať už se to týká obsazenosti jednotlivých oborů, počtu učitelů nebo jejich úvazků.

Učitelé budou moci prostřednictvím portálu vést třídní knihu v elektronické podobě, zapisovat do systému žákům známky, docházku a posílat vzkazy rodičům. Ti dostanou od školy písemné vyrozumění, aby si převzali vlastní PIN, který jim umožní vstup do aplikace.

Zprovoznění školského portálu přišlo kraj na 1,66 milionu korun. Pro školy i rodiče bude ale užívání bezplatné. Proti on-line přístupným informacím ale část studentů protestuje. Na sokolovském gymnáziu vznikla kvůli iniciativě kraje i petice.

V Sokolově dneškem zahajuje naplno činnost Střední škola živnostenská. V nově zřízené škole bude kromě nově zařazeného oboru knihovnické a informační služby vyučována v 1. ročnících většina oborů vzdělání v oblasti služeb, které dosud nabízela Střední odborná škola Kynšperk. Ta se do budoucna bude profilovat zejména v oborech vzdělání v oblasti zpracování dřeva.

Studenti

Střední škola živnostenská začíná s novým školním rokem vzdělávat žáky také v oborech dosud nabízených Střední průmyslovou školou a středním odborným učilištěm hudebních nástrojů Kraslice, která byla se Střední školou živnostenskou Sokolov sloučena.

V loňském školním roce nastoupilo do prvních ročníků střední škol v kraji 4171 studentů. Podle sdělení Jany Pavlíkové z krajského úřadu letos počet studentů nastupujících do prvních ročníků středních škol mírně poklesl. Bude jich okolo 4000 studentů. Celkem by v tomto školním roce mělo na středních školách v Karlovarském kraji studovat přes 15.000 studentů.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio