V Rychnově nad Kněžnou probíhá festival Poláčkovo léto

24. září 2010

Lužanskou mší D-dur Antonína Dvořáka v podání královéhradeckého pěveckého sboru Smetana začal v Rychnově nad Kněžnou začal 11. ročník festivalu Poláčkovo léto. "Letošní program festivalu je velice pestrý, podařilo se nám například na 29. června zajistit vystoupení jazzové zpěvačky Jany Koubkové, se kterou vystoupí 60 hudebníků z hradecké filharmonie, stejný počet lidí z pardubických pěveckých sborů, varhaník Aleš Bárta, jazz-rocková sekce z Příbrami a takzvaný Kuchyňský orchestr Miloše Dvořáčka, což by měl být mimořádný zážitek," řekl ČTK Jan Tydlitát z odboru kultury rychnovské radnice.

Novinkou letošního festivalu je stan v zámeckém parku, ve kterém se hrají představení pro děti, dodal Tydlitát.
Přehlídka v Rychnově nabídne divákům kromě různých hudebních vystoupení také divadelní představení v podání souborů Národního divadla z Brna, Východočeského divadla v Pardubicích a 6. července také muzikál Malováno na skle, se kterým se představí herci Divadla F.X. Šaldy v Liberci. "Zájem o vstupenky je tradičně velice slušný, většina představeních byla do posledního místa vyprodána za několik dní," řekl Tydlitát.
Přehlídka Poláčkovo léto skončí v Rychnově nad Kněžnou 6. července večerním ohňostrojem v zámeckém parku. "Bude to ve stylu Ludvíka XVI., takže světelné efekty doprovodí hudbou orchestr v parukách a bílých rukavicích," uvedl Tydlitát.
Novinář a spisovatel Karel Poláček, kterému je festival věnován, se narodil v Rychnově nad Kněžnou v roce 1892. Kromě románu Bylo nás pět napsal mnoho dalších děl, například knihu Hedvika a Ludvík či Muži v ofsajdu. Známá je i Poláčkova kniha pro děti Edudant a Francimor. Poláček také napsal scénáře k filmům Načeradec, král kibiců, Muži v ofsajdu či U nás v Kocourkově. Spisovatel židovského původu zemřel zřejmě v říjnu 1944 v osvětimském koncentračním táboře v Polsku, některé prameny uvádějí, že zemřel až na začátku roku 1945 v koncentračním táboře Dora v Německu.

Logo
Spustit audio