V Praze má první setkání sbor evropské mládeže Vocalissimo

27. březen 2003

První setkání má v Praze v těchto dnech smíšený pěvecký sbor evropské mládeže Vocalissimo. Podle organizátorů na závěr zazpívá v sobotu večer při koncertě v evangelickém kostele U Salvátora na Starém Městě Bachova, Dvořákova, Brucknerova a Orffova vokální díla.

Těleso, sdružující více než 120 zpěváků z gymnázií v Německu, Rakousku a České republice, vzniklo v rámci projektu EU Sokrates. V souvislosti s předpokládaným vstupem Česka do unie bude Vocalissimo v roce 2004 zastupovat středoevropský region na Světové olympiádě sborového zpěvu v Brémách. Během plánovaných setkání mají mladí lidé získávat zkušenosti s hudební kulturou jednotlivých zemí, a to v mezinárodních hudebních ateliérech, tvůrčích dílnách a interpretačních seminářích vedených sbormistry a dalšími odborníky ze zastoupených zemí.

Akce patří do mezinárodního programu aktivní výchovné prevence. Jeho cílem je vytvoření prostoru pro seberealizaci dětí a mládeže a nabídkou smysluplného trávení jejich volného času přispět k prevenci společensky nebezpečných jevů, jako jsou závislosti, šikana nebo kriminalita dětí a mládeže. Myšlenka založení velkého pěveckého sboru, jehož členy by se stali studenti z různých zemí Evropy, vznikla na podzim roku 2002 při setkání zástupců gymnázií z Prahy, rakouského města Freistadtu a německého Pasova.

Těleso zatím tvoří spojené pěvecké sbory pražského Gymnázia Jana Keplera, strakonického gymnázia a gymnázií z Freistadtu a Pasova. Po roce 2004 se dále počítá s otevřením sboru dalším účastníkům z Evropy i z Čech. Záštitu nad prvním setkáním smíšeného sboru evropské mládeže Vocalissimo převzal primátor hlavního města Prahy Pavel Bém. Dalším patronem je skladatel Ilja Hurník.

Spustit audio