V Polici nad Metují otevře své brány Muzeum stavebnice Merkur

24. září 2010

Milovníci ocelových pásků s dírkami, šroubků a různobarevných ocelových destiček, ze kterých je možné s trochou fantazie vystavět nejroztodivnější objekty či stroje, budou mít od neděle větší příležitost pro načerpání inspirace. V Polici nad Metují na Náchodsku totiž otevře své brány Muzeum stavebnice Merkur, která patří mezi oblíbené hračky několika generací. Muzeum našlo prostory v budově bývalé zemědělské školy, otevřené bude každý den kromě pondělí. "Před dvěma lety jsme udělali první výstavu stavebnice a překvapil nás obrovský zájem veřejnosti. Proto jsme se rozhodli, že vybudujeme vlastní muzeum," řekl Radko Kříž z firmy, která stavebnici vyrábí.

Během prohlídky muzea návštěvníci uvidí nejrůznější výtvory poskládané z dílků stavebnice, například celoživotní stavbu z dílů stavebnice nazvanou Ocelové město, která je inspirována stejnojmenným románem Julese Verna.
Milovníci železnice naleznou v muzeu klasické kolejiště, připraven bude interaktivní koutek, kde si mohou lidé skládání dílků za pomoci šroubků vyzkoušet. Mezi exponáty budou podle Kříže také historické stavebnice. Systém stavebnice Merkur je stejný od roku 1925. "Vývoj tady je, ale ten základ, tedy rozteče děr a velikost šroubků, je stále stejná. Takže když někdo nalezne na půdě starou stavebnici z roku 1930 nebo 1950, tak si může přikoupit nové stavebnice a všechno mu bude pasovat dohromady. Je to nadčasová hračka," říká o stavebnici Kříž.

Logo
Spustit audio