V obnoveném kinu Centrál se budou promítat umělecké filmy

25. září 2010

Předpremiéra filmu Kukuška od režiséra Alexandra Rogožkina zahájí v pondělí 15. září projekce v kině Centrál v Hradci Králové. Znovuotevřené kino nabídne divákům dvě filmové projekce denně, připravena jsou také noční promítání či představení pro seniory. "Chceme se zaměřit na nekomerční umělecké filmy, na pořádání různých přehlídek, například národních kinematografií. Věříme, že nová dramaturgie diváky do kina přiláká," uvedl Leoš Kučera.

Kino získalo do pronájmu od královéhradecké radnice občanské sdružení Pro - Centrál, které je personálně propojené se sdružením Pro - Aero. To v Praze již pět let provozuje umělecké kino Aero, které také nabízí umělecký program.
Hradecká radnice se rozhodla zrušit městskou organizaci Filmcentrum, která spravovala i kino Centrál poté, co kvůli otevření multikina v obchodním centru Futurum stále klesal počet diváků v městských kinech. Město dotovalo provoz Filmcentra přibližně dvěma miliony korun ročně. "Nyní jsme se shodli, že sdružení městu bude platit nájemné za budovu a vybavení 100.000 korun ročně. Samozřejmě máme zájem, aby provoz kina v centru zůstal zachován," uvedl primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák.
Noví nájemci kina předpokládají, že denně by do kina mohlo zamířit na 150 diváků, v době provozu Filmcentra to byla necelá polovina. "Je to pro nás velká neznámá, ale myslíme si, že máme zkušenosti z provozování kina Aero v Praze, abychom mohli uživit i provoz kina Centrál," řekl předseda občanského sdružení Pro- Aero Petr Vítek.
Sdružení plánuje v prostorách kina pořádat i výstavy. V polovině září tam otevře expozici černobílých snímků Jindřicha Štreita zachycující život na Sibiři. V prostorech kina by měla vyrůst také kavárna.

Logo
Spustit audio