V Novém Městě nad Metují objevili kloubní kost z mamuta

24. září 2010

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku lidé objevili kloubní kost z mamuta. Vzácný nález je starý nejméně dva miliony let a je vůbec první tohoto druhu v Novém Městě nad Metují. Kost objevil jeden novoměstský občan na sklonku loňského roku v areálu bývalé cihelny v příměstské části Krčín. Do cihelny si původně přišel pro hlínu. Ze země ale vykopal kloubní hlavici stehenní kosti mamuta a přinesl ji ukázat do městského muzea. Pracovníci muzea kost očistili a předali k expertize na odborné pracoviště v Hradci Králové. "Když jsme ji tam předávali, bylo zřejmé, že jde pravděpodobně o kost značného stáří. To nám bylo záhy potvrzeno s tím, že se jedná o kloubní kost mamuta," uvedl ředitel Městského muzea Jaroslav Resl.

Cihelna v Krčíně je v současné době uzavřena kvůli sesuvům půdy. Zatím je tu tedy vyloučen další archeologický průzkum. Ředitel muzea nevyloučil, že v budoucnu k průzkumu dojde. "Asi není neobvyklé najít kost z mamuta, ale podstatná je skutečnost, že se rozšiřují místa s dokladem výskytu pravěkých zvířat," řekl.
Nálezy kostí pravěkých zvířat nejsou příliš časté. Naposledy loni v srpnu objevily děti na dně rybníka v Hluzově na Přerovsku zřejmě stoličku mamuta nebo nosorožce.

Logo
Spustit audio