V Miletíně na Jičínsku vzniká první divadelní muzeum v ČR

16. květen 2011

V Miletíně na Jičínsku vznikne první divadelní muzeum v ČR. Uvedl to Miloslav Hýbner z Divadelního souboru Erben v Miletíně. Ochotníci chtějí muzeum, kde budou vystavené například malované opony nebo unikátní předměty z historie českého divadla, otevřít 12. srpna. Stálá výstava nazvaná Národní divadlo českého Podkrkonoší bude sídlit v prostorách miletínského zámku a zaměří se na historii amatérského divadla v oblasti. "Vedle loutkářských expozic v Chrudimi a Prachaticích to bude první divadelní muzeální expozice v naší zemi," uvedl Hýbner. Výstavu amatérští herci z Miletína připravili ve spolupráci s Národním informačním a poradenským střediskem v Praze, autorem scénáře je Jiří Valenta.

V pěti místnostech zámku si budou návštěvníci moci prohlédnout unikátní sbírku malovaných opon, vstupní expozici rodícího se muzea českého amatérského divadla s pověstným slonem vysockých ochotníků, úpického anděla, jabloneckého rytíře i pokladničku, do které se sbíralo na stavbu Jiráskova divadla v Hronově. "Slon pochází z 19. století a hrál ve hře Cesta kolem světa za 80 dní. Je tři metry vysoký a nosili ho dva muži, kteří byli schovaní uvnitř," řekl ČTK Hýbner.
"Chceme tak vzdát hold předchůdcům našich současných divadelních amatérských snah a připomenout si jejich záslužné dílo. Ujali jsme se realizace myšlenky zachránit doklady o jinak pomíjivé naší práci na jevišti a uchovat je pro potěšení," uvedl Hýbner. Výstava bude podle něj přitažlivá pro všechny návštěvníky, miletínští herci s ní ale chtějí seznámit hlavně amatérské divadelníky.
"Rádi bychom vytvořili tradici návštěv souborů putujících na divadelní přehlídky. Před současným divadelním kláním by si mohli připomenout cestu, jakou se ubíralo ochotnické divadlo, a možná se i nad některými postupy pousmát," řekl Hýbner. Muzeum chce jeho soubor financovat z grantů a sponzorských darů.
Miletín je rodištěm autora Kytice Karla Jaromíra Erbena a ochotnické divadelnictví má v Podkrkonoší dlouhou tradici. Divadelní přehlídky se konají v několika městech, kromě samotného Miletína v Trutnově, Červeném Kostelci nebo Hronově.

Spustit audio