V kufříku, jímž hrozil lupič ve spořitelně, byla atrapa výbušniny

27. březen 2003

Kufřík, jímž hrozil neznámý lupič při úterním přepadení spořitelny na Žižkově, obsahoval napodobeninu nástražného výbušného systému. Šlo o nefunkční prostorové čidlo a dva balíčky bílých svíček. Pachatele zachytila průmyslová kamera a policie má k dispozici jeho přibližný popis.

Jde o muže ve věku 40 až 50 let, štíhlé postavy. Na sobě měl béžový kabát, takzvaný baloňák, a na hlavě béžový klobouk se širokou střechou. Byl oholen a na očích měl dioptrické brýle. Hovořil česky bez přízvuku a působil vyrovnaným dojmem. Pachatel přepadl pobočku na Sladkovského náměstí v Praze 3 krátce po poledni. Přistoupil k přepážce číslo 4 a pracovnici podal papír formátu A4 s textem psaným na počítači. Stálo v něm, že jde o přepadení, že má zbraň, požaduje vydání peněz v bankovkách a že je v pobočce uložena bomba.

Žena za přepážkou se sehnula, čehož se lupič zřejmě polekal a začal couvat. Do místnosti vystříkal slzotvornou látku a odešel. Na místě zanechal černý diplomatický kufřík o rozměrech 30 x 40 centimetrů, jehož obsah prověřil pyrotechnik. Policisté žádají případné svědky, nebo ty, kteří by snad lupiče poznali, aby zatelefonovali na číslo 974853323, 974853474 nebo 974853101. První dvě čísla jsou vybavena i záznamníky.

Spustit audio