V Královéhradeckém kraji je mezi žáky, stejně jako v minulosti, největší zájem o studium na gymnáziu

5. duben 2024 22:04

Zájemce o studium na středních školách čekají za pár dní přijímací zkoušky. Ještě než začnou a dlouho před tím, než bude jasné, kdo se na kterou školu dostane, se dá už pár zajímavých informací vyčíst ze samotných přihlášek. Ty bylo letos možné podávat i elektronicky a žáci základních škol také poprvé uváděli, která škola je pro ně tou hlavní a nejdůležitější.

„Potvrzuje se to, co jsme věděli. Že například typicky gymnázia a obecně všeobecné vzdělávání je tou školou první volby,“ popisuje náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek z Pirátů poznatek, který vzešel ze zpracovaných přihlášek na střední školy v kraji.

Čtěte také

Zájem je ale i o další školy. „Například trutnovská průmyslovka naplnila všechny obory odborného vzdělávání v prvním kole. To znamená, že počet žáků s první volbou je vyšší než počet míst, která škola otevírá. Což je úžasné. Máme na škole dokonce obory, jako opravář zemědělských strojů, které se naplnily z prvního kola, což nás trochu překvapilo.

Třeba nový obor, rostlinolékařství na odborné střední škole v Kopidlně, přilákala 14 dětí.

Informace, které zpětně proudí do škol, jsou důležité, libují si ředitelé. Rád je za ně například i Stanislav Neumann ze Zemědělské akademie a gymnázia v Hořicích. „Určitě. Protože jednak víme, jestli jsme jako škola v pozici první, druhé nebo třetí volby těch žáků. Víme, kde máme konkurenci a dokážeme si trošku predikovat.

„Jestliže víme, že máme na prvním místě větší počet přihlášek, než je kapacita oboru, tak můžeme predikovat, že naplníme v prvním kole. Máme nyní podstatně více informací, než jsme mívali v jiných letech, doplňuje Stanislav Neumann.

Čtěte také

Možná se nabízí myšlenka, jestli by školy neměly raději ve svých třídách ty studenty, pro které byly první volbou.

Podle Stanislava Neumanna ale nejde upřednostnit toho, kdo na danou školu opravdu chce. „My je nemůžeme zvýhodnit. Protože děti budou psát jednotnou přijímací zkoušku, my ji odešleme do Cermatu, ten nám pak pošle pořadí, my k tomu přidáme naše body za věci, které preferuje škola, a vrátíme to Cermatu. Ten teprve zpracuje to, na které školy se děti umístily. Takže do toho my zasahovat nemůžeme.

Navíc by jakékoliv zvýhodňování nebylo fér, dodává ředitel Zemědělské akademie a gymnázia v Hořicích Stanislav Neumann. Samotné přijímací zkoušky čekají zájemce o studium na středních školách od 12. do 17. dubna. Náhradní termín je potom stanoven na konec měsíce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související