V kostele v Otovicích budou znít fagoty

22. září 2010

V sobotu 12. července se uskuteční druhý koncert festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska. V kostele sv. Barbory v Otovicích na Broumovsku zazní díla barokních, klasicistních i soudobých autorů v podání fagotového souboru Prague Bassoon Band. Koncert začíná v 18.00 hodin. Třetí ročník festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska byl zahájen 5. července v diváky zaplněném klášterním kostele sv. Vojtěch v Broumově koncertem Scholy Gregoriany Pragensis za varhanního doprovodu Tomáše Thona. Festivalové koncerty se budou konat v deseti unikátních barokních kostelech Broumovska každou sobotu až do 6. září. Stejně jako v předešlých letech je vstup na všechny koncerty festivalu zdarma.

Milovníci klasické hudby si budou moci vychutnat díla barokních mistrů i současných autorů v podání houslisty Pavla Šporcla, klavíristy Ivo Kahánka a řady dalších českých umělců. Nad festivalem převzal záštitu biskup královéhradecký mons. Dominik Duka, OP.
Fagotový soubor Prague Bassoon Band vznikl v roce 2005 z iniciativy současného uměleckého vedoucího souboru Václava Vonáška, vítěze řady prestižních mezinárodních soutěží. Dalšími členy souboru jsou přední čeští fagotisté téže generace - Martin Petrák, Radek Dostál a Václav Fürbach. Všichni členové jsou absolventy pražské HAMU. Podnětem ke vzniku souboru byl zájem prezentovat fagot jako nástroj s pozoruhodnými zvukovými, ale i technickými možnostmi, jejichž uplatnění nejlépe vynikne právě v oblasti komorní respektive sólové. Slovo "Band" v názvu souboru má několik významů. Především signalizuje variabilní repertoárovou pestrost souboru. Neorientuje se pouze na interpretaci skladeb z oblasti vážné hudby, ale zahrnuje díla a transkripce děl téměř všech slohových období - od baroka a klasicismu přes 20. století, až po skladby lehčího žánru. Prague Bassoon Band nabízí publiku nový zvukový obzor s pestrým a netradičním repertoárem.
Partnerem organizátora předešlých dvou ročníků festivalu Za poklady Broumovska, Dobrovolného svazu obcí Broumovsko, se od letošního roku stala Agentura pro rozvoj Broumovska. Dlouhodobá spolupráce obou organizací umožní další rozvoj festivalu, který dává prostor mladým a úspěšným interpretům, popularizuje klasickou hudbu ve všech jejích podobách. Organizátoři festivalu chtějí současně upozornit na stav kostelů na Broumovsku a napomoci zachránit tyto barokní skvosty z dílny otce a syna Dientzenhoferů. Ambicí festivalu je stát se během několika let akcí evropského významu.

Spustit audio