V Jičíně skončilo rozpočtové provizorium

2. březen 2012

Zastupitelé města Jičína schválili rozpočet pro letošní rok, vyplývá z něj, že poslanci kývli i na některá úsporná opatření.

Jičín bude letos investovat 119 milionů korun, což je asi o 45 milionů korun méně než plánovalo na rok 2011. Největší sumu, kolem 20 milionů korun, město letos dá na stavební úpravy a modernizaci Základní školy v Husově ulici. Rozpočet letošního roku bude vyrovnaný s příjmy a výdaji 356 milionů korun.

Bankovky a kalkulačka

Jičín chce letos dát větší částky do rekonstrukcí ulic a na dostavbu jedné třídy v Mateřské škole J.Š.Kubína. Významnou investicí bude i sanace skládky Zebín, kde se počítá s náklady 23,5 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Městskou pokladnu však tato investice zatíží jen 2,4 miliony korun, zbytek zaplatí státní dotace.

Město také musí letos uhradit doplatek 14 milionů korun za zimní stadion, který z většiny stavělo z úvěru. Letošní splátka úvěru bude deset milionů korun. Rozpočet také počítá s doplatkem devět milionů korun za předloňskou stavbu nového koupaliště, které celkem stálo přes 200 milionů korun.

Rozhodnutí o kapitálovém fondu však zatím zastupitelé odložili. Pokračuje redaktorka Vlaďka Wildová.

Od ledna se hospodaření Jičína řídilo rozpočtovým provizoriem. Podobné to bylo i v minulých letech. Rozpočet schvalovaný na přelomu února a března je podle radních přesnější, reaguje na hospodaření předchozího roku a získané dotace.

autor: VaW
Spustit audio