V Jaroměři otevřeli záchrannou stanici pro živočichy

24. září 2010

Novou záchrannou stanici pro ohrožené a poraněné živočichy včera oficiálně otevřeli členové Českého svazu ochránců přírody v Jaroměři na Náchodsku. Zařízení, které je v areálu bývalých jaroměřských kasáren, je jediným svého druhu v Královéhradeckém kraji, řekl ČTK David Číp ze záchranné stanice. Stanice má několik desítek voliér pro ptáky a savce, karanténu s bazénem pro vodní ptactvo a venkovní výběhy pro kopytníky a labutě. Ochránci přírody zařízení vybudovali vlastními silami a za pomoci sponzorských příspěvků. Náklady dosáhly asi 600.000 korun.

Ročně zařízení, které dosud fungovalo v provizorních podmínkách, ošetří zhruba 350 poraněných živočichů. "Nyní je u nás asi stovka zvířat, zejména ptáci. Máme tu i srnku, mývala, polární lišku, kuny, ježky," řekl Číp s tím, že asi polovinu poraněných zvířat se podaří vrátit zpět do přírody.
Zařízení slouží také k ekologické výchově školní mládeže. Členové svazu ochránců přírody již v areálu vybudovali informační panely a dětem představují také budky pro ptáky.
Záchranná stanice pro ohrožená zvířata v Jaroměři je součástí celonárodní sítě záchranných stanic, jejichž činnost koordinuje Český svaz ochránců přírody. Má jednoho profesionálního zaměstnance a na provoz dostává od ministerstva životního prostředí příspěvek kolem 70.000 korun ročně. Zbytek nákladů pokrývají sponzoři.

Logo
Spustit audio