V Janských Lázních v Krkonoších bude nová lanovka za 50 milionů Kč

24. září 2010

Novou čtyřsedačkovou lanovku za zhruba 50 milionů korun chce do letošního prosince spustit v lyžařském areálu na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších vlekařská společnost Mega Plus. Od května budovaná lanovka by měla výrazně zlepšit komfort lyžování ve středisku a odbourat fronty, které na vlecích ve špičkách činily až půl hodiny. ČTK to řekl jednatel firmy Mega Plus Petr Hynek. Pod lanovkou, která nahradí 30 let starý vlek Protěž, současně vznikne nová sjezdovka s umělým zasněžováním.

Spolu s výstavbou obslužného objektu v dolní stanici lanovky budou celkové investice do areálu činit asi 70 milionů korun. Mega Plus je financuje z vlastních zdrojů a z úvěru a návratnost investic očekává v řádu několika let.
Nová lanovka Doppelmayer o délce 1300 metrů a kapacitě 1800 lidí za hodinu udělá spolu s umělým zasněžováním z Janských Lázní jedno z nejmodernějších lyžařských středisek v zemi. "Janské Lázně se tím dostanou do kategorie středisek s pěti hvězdičkami, kam dosud patřily jen Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou," řekl Hynek. Hvězdičky označují kvalitu lyžařských areálů.
Za vyšší komfort si však lyžaři v Janských Lázních připlatí. Jednodenní jízdenka tam bude v příští sezoně stát 490 korun místo letošních 420 korun.
Celková kapacita lyžařských zařízení v Janských Lázních díky nové lanovce vzroste asi o 16 procent na 10.230 lyžařů za hodinu. Z deseti kilometrů sjezdovek bude přes 60 procent pod umělým zasněžováním. Pro srovnání: největší české středisko Špindlerův Mlýn má přepravní kapacitu 17.470 osob za hodinu a z 25 kilometrů sjezdovek má pod umělým sněhem 85 procent.

Logo
Spustit audio