V hradeckém kraji začaly jezdit dvě vlakové soupravy Regionova

24. září 2010

Dvě nové vlakové soupravy Regionova, které vznikají přestavbou starých motorových vlaků, začaly jezdit v Královéhradeckém kraji. Cestující je budou moci využít na trati z Hradce Králové do Turnova. Do roku 2008 České dráhy počítají v kraji s nasazením dalších asi šesti souprav Regionova. ČTK to řekl náměstek generálního ředitele ČD Jiří Kolář. Zatím České dráhy soupravy do pravidelného provozu nasadily ve Zlínském a Karlovarském kraji. Cena jedné soupravy se pohybuje kolem 20 milionů korun.

České dráhy si od projektu Regionova slibují zvýšení zájmu lidí o železniční osobní dopravu.
"Trať z Hradce Králové do Turnova je pro nasazení nových souprav nejvhodnější, vlaky na ní jezdí v pravidelných hodinových intervalech," řekl ČTK Roman Moravčík z vedení Českých drah v hradeckém kraji. Další Regionovy by měly jezdit například na tratích Týniště nad Orlicí-Častolovice-Solnice, Trutnov-Teplice nad Metují a Trutnov-Vrchlabí.
Regionova vznikla přestavbou starých motorových vozů řady 810 ze 70. let minulého století. Její vývoj i vlastní přestavbu provádí pro České dráhy společnost Pars Nova Šumperk. Letos by jich měla dodat Českým drahám asi 20 a v příštích dvou letech vždy po 40 kusech.
České dráhy ročně v Královéhradeckém kraji přepraví asi 18 milionů lidí. Celkem podnik v kraji obsluhuje 630 kilometrů tratí s více než 200 stanicemi a zastávkami. Hradecký kraj regionální vlakovou dopravu ročně dotuje částkou asi 280 milionů korun.

Spustit audio