V hradeckém kraji v srpnu vzrostla nezaměstnanost na 6,6 procenta

24. září 2010

Míra nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v srpnu vzrostla o desetinu procentního bodu na 6,6 procenta. Zvýšila se druhý měsíc po sobě. Loni v srpnu činila nezaměstnanost 7,5 procenta. Počet dosažitelných uchazečů, tedy lidí, kterým nic nebránilo ihned nastoupit do práce, v kraji v srpnu vzrostl o 176 na 19.002 osob. Vyplynulo to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Královéhradecký kraj i v srpnu vykázal v celorepublikovém srovnání podprůměrné hodnoty nezaměstnanosti, nižší nezaměstnanost měla jen Praha a kraje Středočeský, Jihočeský a Plzeňský. V Česku míra nezaměstnanosti stagnovala na 7,9 procenta.
Zvýšení nezaměstnanosti vykázaly v kraji ve druhém prázdninovém měsíci okresy Jičín, Náchod a Trutnov. Na Královéhradecku nezaměstnanost stagnovala. Pokles zaznamenalo Rychnovsko, kde závod automobilky Škoda Auto díky stoupající produkci modelu Roomster stále nabírá zaměstnance. Rychnovsko také mělo s hodnotou 5,1 procenta nejnižší nezaměstnanost v kraji. Na opačném konci byl okres Trutnov s 8,5 procenta.
Zaměstnavatelé v kraji prostřednictvím úřadů práce nabízeli 4282 míst, což bylo meziměsíčně o pět procent více. Relativně nejlépe se sháněla práce na Královéhradecku, kde na jedno volné místo připadali asi tři nezaměstnaní. Naopak na Trutnovsku to bylo téměř sedm lidí.

Spustit audio