V hradeckém kraji se otevře centrum pro oběti domácího násilí

23. září 2010

Oběti domácího násilí v Královéhradeckém kraji by měly mít od ledna větší šanci získat pomoc. V Hradci Králové začne fungovat takzvané intervenční centrum. Probíhá školení dvou pracovnic centra, na možnost vykázat pachatele domácího násilí až na deset dní z domova, se připravují také východočeští policisté. "Centrum jsme zřídili k 1. listopadu, nyní pokračují školení dvou pracovnic, zázemí pro centrum je již připravené," řekla ČTK Aneta Maclová, ředitelka Oblastní charity v Hradci Králové, která bude provozovatelem centra.

Charita chce na leden připravit informační kampaň, aby o intervenčním centru a náplni jeho práce věděla veřejnost. Podle Maclové budou zatím v centru pracovat na poloviční úvazek dvě ženy.
Zřízení intervenčních center souvisí s novou normou o ochraně obětí domácího násilí. Podle novely policejního zákona, která začne platit od příštího roku, by policisté mohli vykázat pachatele domácího násilí na deset dnů z domu či bytu, v němž žije s obětí. Šlo by o lidi, kteří své partnery napadli opakovaně.
"Všechno se řeší horkou jehlou, dotaci na letošní rok jsme získali od ministerstva práce a sociálních věcí, kdo zaplatí fungování centra v příštím roce, zatím není úplně jasné," řekla Maclová.
V Královéhradeckém kraji také působí koordinátorka pro řešení případů domácího násilí, ta se v lednu chce zaměřit na to, aby se o intervenčním centru dozvěděly městské a obecní úřady. "Nyní se všichni školí, včetně policistů, kteří to budou mít nejobtížnější, protože budou muset to domácí násilí rozpoznat," řekla koordinátorka Zuzana Machová.
Podle ní kraj nemá k dispozici žádnou statistiku o případech domácího násilí v regionu. "Je to skrytý problém, který se příliš neventiluje," řekla koordinátorka. Podle odborníků bude spuštění celého systému náročné. "Jedná se vlastně o rakouský model, ale tam se celý systém rozjížděl deset let," řekla Machová.
Intervenční centra by měla pomáhat oběma manželům v době, kdy bude násilník vykázán z bytu. Zároveň by měla koordinovat činnost mezi obcí, policií, charitativními organizacemi či orgány sociálně-právní ochrany dětí. Postiženým rodinám by poskytovala také psychologickou a právní pomoc.

Spustit audio