V Hradci vrcholí přípravy na 9. ročník jazzového festivalu

25. září 2010

Již podeváté bude v polovině října patřit Hradec Králové jazzu. Šestidenní maraton vystoupení jazzových skupin na festivalu Jazz goes to town zahájí v pondělí 13. října zpěvačka Ida Kelarová, která vystoupí se svou skupinou v sále Adalbertina. Uvedl to dramaturg festivalu Martin Brunner. Program festivalu vyvrcholí sobotním koncertem v hradeckém kongresovém centru Aldis, hvězdou večera bude čtyřiačtyřicetiletý baskytarista Marcus Miller, který spolupracoval s legendárním Milesem Davisem.

"V pátek 17. října na hlavním festivalovém podiu vystoupí německý kontrabasista Eberhard Weber a pro posluchače bude myslím hodně zajímavé porovnávat jeho způsob hry a názor na hudbu právě s Millerem, který vystoupí v sobotu," řekl Brunner.
Lahůdkou pro milovníky jazzu by mělo být také vystoupení orchestru www.band.cz, který s hostujícím saxofonistou Tonym Lakatosem v premiéře uvede skladby Kryštofa Marka. "S Jiřím Stivínem, který letos slaví šedesátiny, vystoupí německý kontrabasista Ali Haurand a francouzský bubeník Daniel Humair. Stivínovi jsme totiž nabídli možnost, aby si vybral s kým chce v Hradci hrát a on si vybral nejlepší hudebníky, se kterými ve světě vystupuje," řekl Brunner.
Jazzmeni budou tradičně během festivalového týdne hrát posluchačům v některých královéhradeckých hospodách a barech, například v Kavalíru B, Budvar Baru či klubech Satchmo a El Diablo. Při vystoupení hudebníků jsou každoročně podniky nabité k prasknutí a nabízejí jedinečnou atmosféru. Záštitu nad letošním ročníkem festivalu převzal prezident Václav Klaus.

Logo
Spustit audio