V Hradci Králové se otevřela další část historických teras

27. leden 2012

Královéhradecké Jižní terasy jsou otevřeny už od konce října. Nyní k nim nově přibyla i další část - a to pod kanovnickými domy vedle pivovarského schodiště.

Lidé je však pro odpočinek a posezení budou moci využít až v březnu, protože přes zimu budou terasy kvůli bezpečnosti uzavřené. Oprava stála 18 milionů korun, z nichž tři čtvrtiny uhradila dotace z fondů EU.

Jak to na místě vypadá, o to se zajímal redaktor Ondra Vaňura.

V Hradci Králové se otevřela další část historických teras pod kanovnickými domy vedle pivovarského schodiště

Dříve se na zanedbaných svazích a terasách rozkládaly vinice. Stavbaři na terasách například vybudovali schodiště kryté pergolou a otevřený altán. Ten projektanti umístili do místa, kde archeologové objevili pozůstatky historické bašty.

Stavbaři také opravili horní i dolní městské hradby přiléhající k chodníku. Část horní hradby navíc přistavěli.

Již v říjnu radnice otevřela takzvané jižní terasy. Za přebudování dříve zpustlé lokality pod Novým Adalbertinem na místě někdejších hradeb na odpočinkovou zónu město zaplatilo 54 milionů korun. Dříve se opravy dočkaly hradby pod městskou hudební síní a také schodiště u pivovaru.

Další části hradeb, které jsou ve špatném stavu, však na opravu čekají. Na konci března se zřítila část hradeb u Adalbertina, město úsek zajistilo bedněním, uzavřené jsou také některé části hradeb nad Žižkovými sady. "Připravujeme studii, která bude řešit opravu a rekonstrukci dalších částí teras, musíme se také rozmyslet, jak tyto akce financovat," uvedl náměstek radnice Jindřich Vedlich.

autor: ova
Spustit audio