V Hradci Králové jsou připraveny noclehárny pro lidi bez domova

30. květen 2014

Střechu nad hlavou, teplý čaj a aspoň provizorní zázemí. To všechno najdou lidé bez domova v takzvaných noclehárnách. Právě do nich v těchto dnech přichází víc klientů než kdy jindy. Důvodem je mrazivé počasí. V Hradci Králové provozuje zdejší Oblastní charita noclehárny dvě.

Jedna z nocleháren je přímo součástí azylového Domu Matky Terezy na hradeckém Pouchově. „Nemám domov, nemám práci, proto jsem tady. Dozvěděla jsem se to přes internet, nějací lidé mi to řekli, tak jsem sem přišla,“ říká Silvie.

V noclehárně je podle ní sice někdy atmosféra i trochu dramatická, jindy naopak dobrá. „Když někdo něco provede nebo něco není v pořádku, tak se to řeší,“ doplňuje.

Jana Pechová, vedoucí azylového domu, potvrzuje, že s prvními chladnými dny na začátku prosince vždy klientů přibývá.

„Máme noclehárny dvě. Jedna je tady v rámci Domu Matky Terezy. Ta je pro 10 žen a 30 mužů. Pak máme ještě noclehárnu v rámci veřejné části letiště. Ta funguje jenom v zimě a je tam 18 lůžek,“ upřesňuje Pechová.

Připomíná, že lidé, kteří chtějí noclehárnu využívat, musí dodržovat určitá pravidla. „Musí to být muž nebo žena, kterému je nejméně 18 let, a musí přijít v takovém stavu, aby byl schopen orientace, komunikace, ohledu na druhé,“ říká Pechová.

Noclehárna v rámci Domu Matky Terezy stojí 40 korun na noc, na letišti pak lidé zaplatí 20 korun za lůžko, židle je zdarma. „Kdo chce strávit noc v teple, v důstojném prostředí, tak má možnost,“ uzavírá Pechová.

autoři: ova , ak
Spustit audio