V Hradci Králové jde do obecních voleb 11 subjektů

24. září 2010

V Královéhradeckém kraji bude v podzimních obecních volbách, které proběhnou 20. a 21. října, ve větších městech usilovat o zvolení téměř stejný počet subjektů, jako v předchozích volbách v roce 2002. Například v Hradci Králové bylo zaregistrováno pro podzimní volby 11 subjektů, což je o jeden méně než v roce 2002. Žádné dramatické rozdíly v počtech kandidujících uskupení nejsou ani v ostatních velkých městech kraje, zjistila ČTK.

Kandidátku ODS, která v Hradci Králové v minulých volbách zvítězila, vede současný primátor Otakar Divíšek, VPM Josef Malíř, ČSSD Petr Luska a KSČM Táňa Šormová. V Hradci Králové kandiduje také sdružení Hradečáci, sdružení US-DEU a nezávislých Hradecká dohoda, Koruna Česká, KDU-ČSL, Strana zelených, SNK ED a Hradecký demokratický klub.
V Trutnově bylo zaregistrováno devět subjektů, což je o také jeden méně než v roce 2002. Kandidátku ODS povede stávající starosta Ivan Adamec, ČSSD manažer Josef Hübl, SNK ED místostarostka Hana Horynová, KSČM zdravotní sestra Blanka Bubnová. V Trutnově kandidátky podaly také KDU-ČSL, Strana zdravého rozumu, Strana zelených, Volba pro město a uskupení Trutnováci.
V Náchodě, kde kandiduje celkem osm politických uskupení oproti šesti v roce 2002, stojí v čele kandidátky ODS stávající starosta Oldřich Čtvrtečka, sociální demokraty povede Jan Birke, lidovce místostarostka Pavla Maršíková a komunisty podnikatel František Rázl. Dále v Náchodě budou o zvolení usilovat Strana zdravého rozumu, Národní strana, SNK ED a SOS pro Náchod.
V Jičíně se o znovuzvolení z pozice lídra kandidátky ODS pokusí starosta Martin Puš, lidovce vede místostarosta Jiří Vitvar, sociální demokraty důchodkyně Blanka Moravcová a komunisty podnikatel Petr Kubus. Dále v Jičíně kandiduje Sdružení nestraníků, Nezávislí, SNK ED a VPM. Celkem je pro volby registrováno osm subjektů, o dva více než v roce 2002.
V Rychově nad Kněžnou bude místo starosty obhajovat Jiří Rokl, který v roce 2002 kandidoval za US-DEU, letos stojí v čele kandidátky SNK ED. Celkem se volebního souboje zúčastní sedm uskupení, tedy o jedno více než při minulých volbách. Za KDU-ČSL je jedničkou kandidátky bývalý senátor František Bartoš, ODS vede Josef Resch, ČSSD finanční ředitel Jiří Hájek a KSČM právník Milan Novák, dále ve městě kandiduje také Strana zelených a Volba pro město.

Spustit audio