V Hradci Králové budou školit odborníky pro jednání se sportovními chuligány

13. leden 2014

Hradecká univerzita připravuje kurzy, které jsou v České republice jedinečné. Jejich absolventi by se měli naučit zvládat řádění sportovních fanoušků, případně mu dokonce předcházet. Hlásit se mohou nejen sportovní funkcionáři, ale také třeba vedoucí fanklubů.

„Obsahem kurzu jsou jakési psychosociální dovednosti, které umožní pořadatelské službě, koordinátorům kontakt s fanoušky a vzájemnou komunikaci mezi fanoušky a klubem, mezi fanoušky a policií, mezi všemi subjekty, které se na stadionu setkávají,“ vysvětluje garant kurzu Jan Kasal.

Zástupci Univerzity Hradec Králové a Fotbalové asociace České republiky se pro novinku rozhodli na základě doporučení Unie evropských fotbalových asociací. UEFA podobně vyškoleného člověka vyžaduje u týmů hrajících evropské soutěže, česká asociace se ovšem rozhodla proškolit zástupce všech týmů tuzemské první i druhé ligy.

Podle bezpečnostního ředitele asociace Martina Syneckého nejsou podobně ucelené kurzy nikde v Evropě:

„UEFA pořádá kurzy, ale jenom národních koordinátorů. Že by někde v nějakém státě fungovaly ucelené školicí systémy, to nikde není. Takže my věříme, že budeme i takovým pilotním projektem pro celou Evropu a že Univerzita Hradec Králové společně s fotbalovou asociací se bude mít čím chlubit i na evropské půdě.“

Absolventi nového kurzu se stanou odborníky schopnými konfliktní situace zvládat a v ideálním případě jim dokonce i předcházet. Zatím totiž problémy s radikálními fanoušky český sport neumí dostatečně řešit. „Není čas na polovičatá řešení, rozhodli jsme se proto využít nejlepších expertů, které v republice máme,“ dodává Synecký.

Účastníky kurzu čeká mnoho hodin praktické výuky. „Třeba workshop zaměřený na psychiku ve vyhrocených situacích. Budeme zkoušet cvičit jednání s agresivním jedincem, to znamená, jak reagovat přiměřeně na agresivní chování. Budeme si určitě zkoušet modelové situace,“ přibližuje proděkan univerzity pro studijní záležitosti Václav Víška.

Zájemci o funkci sportovního koordinátora se do lavic posadí poprvé v květnu, a to při krátkém dvoudenním školení. Od září pak hradecká univerzita otevře dlouhodobý kurz, který bude mít podobu řádného vysokoškolského studia. Hlásit se mohou nejen lidé z fotbalového prostředí, kurzy jsou určené také pro zástupce všech ostatních sportovních odvětví.

autor: PLE
Spustit audio