V Heřmánkovicích na Náchodsku odhalili desku lékaři Opitzovi

24. září 2010

Lékaře Celestýna Františka Opitze připomíná pamětní deska, umístěná na obecním úřadě v jeho rodných Heřmánkovicích na Náchodsku. Opitz se v únoru 1847 stal prvním lékařem v Čechách, který u pacienta před operací provedl znecitlivění éterem, řekl ČTK předseda historické komise České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Jiří Pokorný. "Znecitlivění při operaci se stalo základní podmínkou pro rozvoj chirurgie jako lékařského oboru, protože poskytlo operatérovi klid na práci," dodal Pokorný.

Do zavedení anestézie totiž museli lékaři pracovat co nejrychleji, protože pacienti při plném vědomí měli obrovské bolesti, navíc jim hrozilo vykrvácení a ranná infekce. Znecitlivění se v začátcích provádělo nakapáním éteru na textilní masku na obličej, později se metody uspání pacientů zdokonalovaly.
Pamětní deska, která je vyrobená z imitace žuly, stála zhruba 30.000 korun. Třetinu peněz zaplatila obec, zbytek uhradila lékařská společnost.
Celestýn František Opitz se narodil v Heřmánkovicích v roce 1810. Ve svých 20 letech vstoupil do řádu Milosrdných bratří svatého Josefa z Boha, později pracoval v řádové nemocnici Na Františku. Zemřel v roce 1866.

Logo
Spustit audio