V Harrachově má vyrůst supermarket, podle obchodníků se neuživí

24. září 2010

V Harrachově na Semilsku připravují výstavbu supermarketu. Tamní obchodníci se obávají, že je obchodní středisko připraví o zákazníky. Řada z nich je ale přesvědčena, že se supermarket ve městě se 1750 obyvateli neuživí a zkrachuje. "Je tu velké nákupní centrum Horal, které zeje prázdnotou. Vystřídalo se tam v posledních letech několik provozovatelů a žádný nevydržel," řekl ČTK Zdeněk Moravec z Potravin Emko.

Harrachovský starosta Václav Cajthaml je však přesvědčen, že si obchod své zákazníky najde. "Řada lidí totiž na velké nákupy jezdí do 12 kilometrů vzdáleného Tanvaldu nebo dokonce až do Liberce," řekl ČTK. Supermarket by podle starosty měl vyrůst poblíž domu s pečovatelskou službou, což je v dobrém dosahu obou harrachovských sídlišť.
Krkonošské středisko Harrachov má sice jen 1750 stálých obyvatel, v rekreační sezoně je však díky turistům počet obyvatel několikanásobně vyšší. O Vánocích a přes Silvestra je tam často až 10.000 lidí. Podle Petra Bůžka z Městského informačního centra v Harrachově se zejména zahraniční návštěvníci na supermarket často ptají. "Nejsou zvyklí nakupovat v malých obchodech a hledají velké nákupní středisko," řekl Bůžek ČTK.
Harrachovští jezdí na velké nákupy do Tanvaldu a někteří až do 40 kilometrů vzdáleného Liberce. Od vstupu do Evropské unie, kdy se výrazně zrychlilo odbavování na česko-polském hraničním přechodu v Harrachově, však stále častěji míří do 30 kilometrů vzdálené Jelení Hory. "Jezdíme do Polska jednou za měsíc na velký nákup, potraviny i maso jsou tam levnější, a když platím kartou, je to ještě výhodnější," řekla ČTK žena z Harrachova.
Nákupní středisko chce v Harrachově postavit společnost Realsant, která už podobné centrum stavěla ve Vrchlabí. "Mají dobré reference, proto jsme se rozhodli prodat jim pozemky na supermarket s parkovištěm pro asi 80 automobilů," dodal starosta. Zastupitelé už v květnu rozhodli prodat firmě asi 3000 metrů čtverečních městských pozemků po 600 korunách za metr. Firma by měla od města získat za stejnou cenu ještě 2000 metrů. Město je však musí nejdříve vyměnit s Krkonošským národním parkem za jiný pozemek.

Logo
Spustit audio