V dvorské zoo se v prosinci narodila dvě mláďata vzácných gepardů

25. září 2010

Dvě mláďata vzácných kočkovitých šelem - gepardů, se narodila v polovině prosince v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Dvorská zoo je jedinou zahradou v Česku, ve které se daří gepardy v zajetí rozmnožovat. ČTK to dnes řekl Michal Pyšek z dvorské zoo. "Oběma koťatům se daří dobře, jejich pohlaví jsme zatím neurčili," uvedl Pyšek. Mláďata se narodila pětileté samici, která pocházela z nizozemské zoo, a dvorskému chovnému samci. Podle Pyška nyní mláďata tráví většinu času pitím mateřského mléka, postupně však začnou žrát také maso.

Zoologové dvorské zoo sledovali porod prostřednictvím kamer umístěných v porodním boxu. "Porod jsme očekávali s většími obavami, protože samice rodila poprvé a u prvních koťat není nikdy jisté, jestli se o ně matka dokáže řádně postarat," uvedla zooložka šelem Radka Maříková.
Dvorská zoo chová gepardy od roku 1967. Od té doby se v zahradě narodilo 47 mláďat, třicet z nich se podařilo úspěšně odchovat.
Gepard je nejrychlejším pozemním živočichem, na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost přesahující sto kilometrů v hodině. Ve volné přírodě je ohrožen, podle některých odhadů na svobodě žije posledních 15.000 jedinců, z toho zhruba 10.000 v africké Namibii.

Logo
Spustit audio