V dražbě bude na prodej 27 procent akcií textilky Tiba

24. září 2010

Firma Tiba Dvůr Králové nad Labem, jež je největším českým výrobcem potištěných tkanin, by mohla během několika měsíců získat nového významného vlastníka. Do dražby totiž půjde přibližně 27 procent akcií, které si akcionáři při přeměně akcií na listinné nevyzvedli. Vyplynulo to z vyjádření představitelů společnosti na dnešní valné hromadě firmy. Tiba je součástí semilské textilní skupiny Hybler. Například šéf její dozorčí rady Michael Závěrka je podle databáze Ariadna místopředsedou představenstva Hybler Group a jednatelem společnosti Hybler.

Jak velký podíl Hybler v Tibě ovládá, ale není jasné. Představitelé Tiby totiž odmítli na dotaz drobných akcionářů uvést, kteří akcionáři jsou přítomni na valné hromadě. Na valné hromadě hlasovali akcionáři držící 50,3 procenta všech akcií podniku.
Podle místopředsedy představenstva Tiby Martina Klodnera by termín dražby mohl být oznámen během dvou až tří měsíců. Nevyzvednuté akcie textilky drží přes 16.000 akcionářů, kteří po prodeji akcií dostanou výnos z dražby.
Tibě loni klesly tržby o 13 procent na 1,08 miliardy korun. Zisk jí klesl ze tří milionů korun na 384.000 korun. Důvodem snížení odbytu byl pokles poptávky po šatovkách v západní Evropě, která je hlavním odbytištěm firmy. Textilku loni také negativně zasáhlo posílení koruny vůči americkému dolaru. Export se na jejích tržbách podílel asi 64 procenty.
Tiba loni dál pokračovala v restrukturalizaci, počet zaměstnanců snížila asi o 16 procent na 1493 lidí. Největší propouštění zasáhlo tkalcovnu v Berouně se 178 lidmi, kterou Tiba ke konci loňského února úplně uzavřela. Část stavů z Berouna pak v rámci koncentrace výroby převezla do závodu v České Skalici na Náchodsku.

Logo
Spustit audio