V centru Hradce Králové bude v létě písečná pláž

25. září 2010

Část Eliščina nábřeží v centru Hradce Králové se letos v létě změní na písečnou pláž. Královéhradecká radnice plánuje navézt na část břehu Labe několik tun písku a vytvořit v centru města pláž, na níž mají být i stánky s občerstvením či chemické toalety. Ve svém dnešním vydání o tom informují Deníky Bohemia v Královéhradeckém kraji. "Pláž chceme zprovoznit začátkem letních prázdnin, pokud počasí dovolí, tak sezonu prodloužíme o červen a září," řekl listu náměstek hradeckého primátora Martin Soukup s tím, že radnice nyní jedná se sponzory, kteří by přípravu letní atrakce zaplatili.

Součástí písečné pláže mají být i informační panely, na kterých se návštěvníci dozví vše o regulaci Labe a kvalitě vody. "Nechali jsme si udělat rozbory, které nás příjemně překvapily. I když voda v Labi nedosahuje hygienických limitů pro umělá koupaliště, pro běžné koupání je zdravotně nezávadná," řekl Soukup. Radnice na pláži nepočítá s plavčíky a koupání bude na vlastní nebezpečí. Spolu s vybudováním pláže má být i vyčištěno dno řeky.
Největší problémem, který radnice nyní musí řešit, jsou ptáci. Mohou totiž znečistit písek pláže. Radnice se proto s ornitology dohodla například na tom, že v noci bude písečnou pláž halit do shrnovací folie.
Vedení radnice zatím nerozhodlo, zda se bude za vstup na hradeckou pláž platit; jasné již však je, že na ni nenajdou místo nudisté.
Hradecká radnice se inspirovala ve velkých evropských městech Paříži a Berlíně, kde se vybudování písečných pláží v centru metropolí setkalo s velkým zájmem obyvatel.

Logo
Spustit audio