Úspěšné ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA v královéhradeckém Klicperově divadle

23. září 2010

IV. ročník festivalu velkých malých divadel ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA 2007 úspěšně skončil v Hradci Králové. Celkem se za 31 festivalových dnů odehrálo 52 představení na hlavní scéně, ve studiu Beseda a na komorní scéně V podkroví. Polovina všech představení patřila hostujícím souborů, některé hrály i dvakrát. IV. festival ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA 2007 navštívilo celkem 12 010 diváků. Akce se zúčastnilo celkem 22 divadel, z toho dvě slovenská. Z České republiky hrály soubory z 10 měst - Brna, Českých Budějovic, Kladna, Liberce, Mladé Boleslavi, Ostravy, Pardubic, Prahy, Ústí nad Labem a domácí z Hradce Králové.

IV. ročník festivalu velkých malých divadel ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA 2007 byl zahájen otevřením zrekonstruované studiové scény Beseda. A začalo se hned naplno, protože zde bylo v rámci festivalového programu odehráno 21 představení. Tak se nejlépe ověřilo fungování všech nových technických zařízení i nová řešení všech komunikačních a servisních prostor pro diváky i zákulisí.
V rámci IV. festivalu ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA připravilo hradecké Klicperovo divadlo i dvě premiéry: Carla Gozziho TURANDOT v režii Jana Jirků, kde se v titulní roli vrátila po mateřské dovolené na jeviště herečka Kamila Sedlárová a strhující dramatizace románu Klause Manna MEFISTO v režii Petra Štindla s vynikajícím Ondřejem Malým v hlavní roli.
Mezi festivalovými doprovodnými akcemi dominoval koncert Hany Hegerové, Povídání V podkroví s překladatelkou Danou Hábovou a pokračování cyklu Jiný kafe - tentokrát čtením ze skandálních memoárů V mé paměti filmařky Leni Riefenstahlové v podání herečky Národního divadla Evy Salzmannové.
Součástí festivalu byly i dvě výstavy - v Galerii U Klicperů na hlavní scéně výstava obrazů Evy Vlasákové pod názvem Hry vážné, hříčky rozpustilé a ve zbrusu novém výstavním prostoru ve studiu Beseda instalovaná výstava fotografií dokumentující mnohaletou a náročnou rekonstrukci celého areálu studia Beseda a přilehlých městských teras.
IV. festival ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA se vydařil po všech stránkách a přivedl na scény Klicperova divadla to nejlepší a nejnáročnější ze současného repertoáru studiových a regionálních scén. To vše za obrovského zájmu diváků.

Spustit audio