Unikátním Paleoparkem Balka v Podlevíně provází mlokoještěr Hugo. Vezme vás do života v pravěku

2. červen 2024

Chcete na procházku, na průzkum nebo za dobrodružstvím? V paleoparku v Podlevíně, v novopacké lokalitě Balka si můžete užít všechno. Je tady venkovní expozice se zajímavými stanovišti i příjemné zázemí s dílnami v návštěvnickém centru. Součástí je i stezka po nejvýznamnějších památkách Nové Paky.

Novopacko je krajem zkamenělých stromů, červeně zbarvené půdy a skrytých pokladů drahých kamenů. Díky tomu je východní bránou Globálního geoparku UNESCO Český ráj. Jeho součástí je teď nově i Paleopark Balka v Podlevíně, který vznikl na místě významného naleziště zkamenělin. V tři sta milionů let starých sedimentech se zachovaly zkamenělé kapradiny, přesličky a další pravěké rostliny. Našly se tu otisky obojživelníků i křídel hmyzu. A je tu i známé naleziště karneolů.

Výlet se ale vyplatí začít v Nové Pace. V tamní Klenotnici drahých kamenů, která byla zřízena pro prezentaci přírodovědných sbírek novopackého Městského muzea a která představuje více než 6 500 exponátů hornin, minerálů a zkamenělin převážně z okolí Nové Paky a Podkrkonoší. Mimo jiné tu sídlí i informační centrum, kde návštěvníci dostanou i všechny zásadní pokyny k další cestě.

Cestou do paleoparku mohou navštívit ještě i sousední Suchardův dům, kde sídlí novopacké muzeum. Na historické stezce pak objeví zdejší památky, včetně Masarykova náměstí v Nové Pace, odkud je krásný výhled na bývalý klášter a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Ve venkovní části jsou výstižné repliky zkamenělin

Podobných zastavení je cestou od Klenotnice do Paleoparku Balka celkem jedenáct. Patří k nim třeba roubený Gernatův dům, který nabízí muzejní kavárenské občerstvení, Podklášteří s dalšími půvabnými roubenkami, pramen U Žlábku nebo Růžencové schodiště z roku 1735.

Od novopackého kláštera paulánů se návštěvníci vydají od vzniku Země k nejstarším zkamenělinám. Pro lepší poznání dávné minulosti naší planety slouží síť cest s paleontologickými stanovišti. U jednoho z nich se můžete svézt „v čase“ útrobami velké skluzavky.

Skluzavka na geologické stezce u areálu Paleoparku

S Hugem se v prehistorii neztratíte

Stezkou od Klenotnice drahých kamenů v Nové Pace až do paleoparku v Balkách vás provede zdejší maskot, mlokoještěr (nebo také krytolebec) Hugo. Paleopark vyrostl na místě proslulého naleziště zkamenělin a karneolů. Dříve tu také býval lom, pak skládka odpadu. Dnes se průvodce Hugo může pochlubit zábavně-vzdělávacím parkem s naučnou stezkou.

Kdo se chce jenom projít, prosvištět skluzavkou, odpočinout si na lavičce, hledat zábavu a poučení na informačních tabulích nebo pohlédnout do krajiny, může přijít kdykoliv. Do samotného areálu paleoparku mohou návštěvníci přijít o víkendu.

V písku se ukrývá krytolebec Hugo, který je průvodcem v Paleoparku a na stezkách

Park je rozdělený na vnitřní dílny, dioráma pravěkého lesa s ukázkami zkamenělých dřevin, zázemí a venkovní expozici s replikami zkamenělin, jezírky, odpočinkovou terasou, rýžovištěm českých granátů a nalezištěm modelů pravěkých ještěrů nebo trilobitů.

Atrakcí areálu jsou koryta pro plavení českých granátů. Na dvou pískovištích čekají na své objevení modely pravěkých ještěrů nebo trilobitů, které mohou zájemci lopatkami a smetáčky odkrývat. Ve venkovní expozici jsou také repliky fosilií včetně hlavy pravěkého ještěra.

Spustit audio