Unikátní veteráni jsou k vidění na Jičínsku

27. leden 2012

Na Jičínsko se dnes sjíždí majitelé mnohdy i stoletých automobilů. Setkání s názvem "Loukotě a řemeny" je unikátní evropskou akcí, kterou pořádá jičínský Veteran Car Club.

Účastnit se striktně mohou pouze auto a motoveteráni do roku výroby 1918 nebo s řemenovým pohonem zadního kola. Jan Zápotocký za pořadatele upřesnil.

Večerní jízda Jičínem za svitu acetylenových reflektorů zahájí dnes již páté setkání strojů vyrobených převážně před první světovou válkou. Akce, která potrvá do neděle 7. srpna 2011, nese název Loukotě a řemeny v Jičíně.

První majitelé automobilů již přijeli, další jsou na cestě, přihlášeno je přes čtyřicet veteránů. Nejstarším přihlášeným strojem je motorový kočár Holley z roku 1985, v Jičíně bude k vidění také několik historických vozů značky Renault, například typ NC z roku 1903. Do Jičína míří také majitelé historických motocyklů, nejstarším z nich bude stroj značky Bradbury z roku 1913.

Sraz automobilových veteránů v Chomutově

Zatímco novější typy automobilů jsou schopné vyrazit na cestu po otočení klíčkem v zapalování, majitelé stoletých veteránů musí před vyjížďkou absolvovat různé procedury, například nastavit předstih či zkontrolovat vodu a olej, což u současných vozů obstarávají palubní počítače.

V sobotu se posádky vozidel vydají na zámek v Mnichově Hradišti a v neděli povede jízda do Rovenska. Více informací o akci je možné najít na www.veteranemceskymrajem.cz

autor: VaW
Spustit audio