Unikátní roubenka v Hradci Králové se asi přestěhuje do skanzenu

24. září 2010

Unikátní roubenku v centru Hradce Králové asi čeká cesta do skanzenu. Roubenka patří městu a stoji poblíž místa, kde vyrůstá nová budova krajské knihovny. Podle úředníků se stavba pro bydlení nehodí a stávající nájemníky chce radnice přestěhovat do náhradních bytů. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD) v regionální příloze. "Radní si vyžádali posudky odborníků, zda a za jakých podmínek by bylo možné roubenku přemístit jinam. Uvažuje se o skanzenu lidových staveb v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem, ale možností je víc," řekla MfD mluvčí hradecké radnice Petra Krátká.

Původně chtěla radnice chalupu z 20. let minulého století zbourat. Ještě před měsícem hovořil o demolici s nájemníky vedoucí bytového odboru hradecké radnice Jan Račák, když jim předával k podpisu smlouvu o vystěhování. Ukázalo se však, že o bourání nikdo nerozhodl. Račák poté připustil, že smlouva, kterou jedna nájemnice již podepsala, neplatí.
Demolici dnes radnice vylučuje. Pokud bude roubenka vyjmuta z bytového fondu, radnice nabídne nájemníkům byty první kategorie. "Byty v roubence jsou čtvrté kategorie. S nájemníky, kteří zatím na přestěhování nepřistoupili, stále jednáme," řekla Krátká.
Lidé, kteří v domě žijí, však radnici příliš nevěří. "Nikdo nám dosud neřekl, co bude dál, takže na stěhování zatím nepřistoupíme. Uvažujeme spíš o tom, že budeme chtít náhradou rodinný domek. Může být klidně čtvrté kategorie," řekl nájemník Tomáš Beran.
Dřevěnou chalupu zakrývala donedávna zeleň a staré garáže. Pohled na unikátní roubenku odhalila až stavba knihovny na sousedním pozemku. Podobných staveb je v Hradci Králové jen několik. "Dům sice není památkově chráněný, přesto má prvky lidové architektury, z nichž některé jsou charakteristické pro domy stavěné na východ od nás, například na Moravě," uvedl Jan Čiháček z odboru památkové péče na hradecké radnici.

Logo
Spustit audio