U Záměl se na Divoké Orlici nahromadily kry, voda zatím protéká

25. září 2010

U Záměl na Rychnovsku se v korytě Divoké Orlice nahromadily ledové kry. Povodňová komise obce proto vyhlásila druhý stupeň povodňové aktivity, ledová bariéra ale zatím nekomplikuje průtok vody řekou. ČTK to řekl Ladislav Nosek z odboru životního prostředí radnice v Rychnově nad Kněžnou. "Ledová bariéra je dlouhá zhruba 400 metrů a dosahuje od jezu v Doudlebách nad Orlicí až po dolní okraj obce Záměl. Situaci stále sledujeme," uvedl Nosek. Dodal, že současné oteplení pomáhá postupnému odtávání ledových ker v korytě řeky, ohrožen tak není žádný z domů v obci.

Podle mluvčího společnosti Povodí Labe Hradec Králové Václava Jiráska prudké oteplení a srážky v posledních dnech hladiny řek v Královéhradeckém kraji příliš nezvýšily. "Průtoky se pohybují v běžných průměrech pro toto roční období. Kromě Záměle neplatí na tocích v Královéhradeckém kraji žádné jiné protipovodňové opatření," řekl ČTK Jirásek.
Jiná situace je u Velkých Hydčic na Klatovsku, kde dnes ledové kry přehradily řeku Otavu. Rozlitá voda pak zaplavila sklepy čtyř rodinných domů v obci a další ohrožuje.

Logo
Spustit audio